Доступність посилання

ТОП новини

Найгірші фінансові проблеми Росії ще попереду – Андерс Ослунд


Прага – Невтішні фінансові новини зі Сполучених Штатів неминуче зачіпають решту економік світу. Глобальні фінансові потрясіння разом зі власними проблемами вже нашкодили й економіці Росії, де біржові індекси скоротилися наполовину з травня цього року. Економіст Андрес Ослунд в інтерв’ю Радіо Свобода попереджає, що Росію очікують іще більші фінансові проблеми. Доктор Ослунд нині працює в Інституті міжнародної економіки у Вашингтоні, а до того був економічним радником урядів Росії, України і Киргизстану.

Андрес Ослунд
(фото з сайту: petersoninstitute.org)
– Нещодавно Ви написали в газеті «Москоу Таймз» про те, що критичні слова прем’єра Росії Володимира Путіна на адресу одного з інвесторів коштували фондовому ринку півтрильйона доларів. Поясніть, звідки ця цифра?


– Коли якась країна починає агресивну зовнішню політику, то вона також починає агресивну зовнішньоторговельну політику. Вона також блокує внутрішні економічні реформи, а ще різко підвищує політичний ризик цієї країни. За оцінкою [одного з найбільших у світі] швейцарського банку UBS, це зростання політичного ризику може зменшити вартість акцій на 20 відсотків, а це означає геть 300 мільярдів доларів із фондового ринку. Кредитні ставки на нові позики для Росії нині на 2–3 відсотки вищі, ніж місяць тому.

– Ви також стверджуєте, що проблеми російської економіки почалися ще до грузинського конфлікту. Через що?

– Це кінець бізнесового циклу, ціни на нафту впали на третину, і російська економіка потерпає від перегріву. Це час, коли дуже потрібні реформи, а Путін тут повертається спиною.

– Офіційна мета Росії – подвоїти ВВП до 2020 року. Чому Ви вважаєте, що це неможливо?

– Найважливіша причина – це поєднання масштабної корупції і неспроможність розбудувати необхідну інфраструктуру. Росія сьогодні неспроможна будувати автомагістралі. Вона не може збудувати трубопроводи. А деякі з них їм дуже потрібні. Хаос із рухом у Москві – наочний приклад головної проблеми Росії сьогодні.

– Новина про банкрутство одного з найбільших американських банків та перепродаж іншої фінансової компанії вже призвели до падіння фондового ринку США до найнижчої позначки за останні сім років. Яким чином це впливає на решту світових ринків?

– Існує приказка: якщо в Нью-Йорку кашляють, то в уразливих частинах світу отримують запалення легенів. Росія набагато вразливіша, ніж вона про це думає, чи її влада про це думає.

– Чи російські фінансові негаразди можуть перекинутися до інших колишніх пострадянських держав?


– Велика проблема в регіоні – це інфляція: в середньому 15 відсотків. До того ж у кількох державах є фіксований обмінний курс, і тому вони імпортують інфляцію, що не мали б робити.

– Яким чином останні фінансові потрясіння можуть вплинути на пересічну людину?

– Тепер велике запитання, наскільки скоротиться економічне зростання, адже йдеться про поєднання двох чинників – економічного сповільнення в світі та інфляції. Поки що центральноєвропейські держави з цим вправляються чудово. А от держави Балтії досить сильно потерпають. Що буде з Росією та Україною – це відкрите запитання. Коли минає економічний бум, то багато що залежить від якості економічної політики. Будь-яка серйозна помилка може коштувати дуже дорого.

– Зрештою, чого саме Ви очікуєте: чи економічна ситуація ще погіршиться?

– Без сумніву. Ми вже бачимо сповільнення економічного зростання в державах СНД. Росія та Україна поки мають високі темпи зростання. Але я гадаю, що досить скоро економіка Росії сповільниться. Масштаби сповільнення залежатимуть від економічної політики.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG