Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз мусить підстрахувати політичний розкол в Україні (європейська преса)


Прага – Чимало європейських газет звертають увагу на політичну кризу в Україні і крах демократичної коаліції. Деякі оглядачі знову й знову закликають до зміцнення зв’язків ЄС із Києвом та негайного полегшення візового режиму з Україною. Вони вважають, що Брюссель має врахувати помилки Європи напередодні війни в Грузії і не допустити подібних сценаріїв Кремля в Україні. Чимало видань критикують невпевненість ЄС щодо Грузії і закликають разом із посиленням тиску на Росію дати належну оцінку діям Міхеїла Саакашвілі у ніч на 8 серпня, коли Грузія розпочала свою операцію в Південній Осетії.

Німецька «Таґесцайтунґ» вважає, що Європейський Союз має почати діяти в Україні раніше, аніж там почнеться війна на кшталт вторгнення Росії в Грузію. Це видання устами автора статті Вільфріда Їлґе прогнозує, що в Україні, найімовірніше, 21 грудня відбудуться вибори до парламенту. Відтак газета закликає ЄС уже тепер «прозоро та однозначно підтримувати Україну у її русі на Захід». Німецьке видання переконане, що ситуація абсолютно позитивного ставлення всіх верств українського суспільства до ЄС змушує Брюссель дати українцям конкретне розуміння «вигоди від співпраці з ЄС». «Таґесцайтунґ» переконана, що в умовах створення режиму вільної торгівлі з Україною ЄС має дати сильний поштовх різноманітним реформам у цій державі, щоб максимально наблизити її до Європи. Німецький часопис вважає, що необхідно, насамперед, сприяти зміцненню середнього класу в Україні, конкурентоздатності малих і середніх підприємств. «Таґесцайтунґ» попереджає, що ЄС не має допускати, щоб Росія «своїми неоімперськими діями в Україні загрожувала політичній стабільності в Європі». Автор статті в згаданій німецькій газеті критикує ЄС за «явно недостатнє послаблення візових заборон для українців» і закликає до максимальної лібералізації візового режиму з Києвом, бо це, на його думку, лише підвищує репутацію ЄС.

Хоча, наприклад, французький письменник і кінодокументаліст Мікаель Празан пише на сторінках французької «Монд», що Україна «навряд чи є європейською країною», і називає формулювання спільної заяви ЄС і України в Парижі на цю тему помилкою (в цій заяві зафіксовано, що «Україна, європейська країна, має з Європейським Союзом спільну історію та спільні цінності»). Мікаель Празан заперечує цьому, називаючи при цьому Україну «хаотичною демократією і надзвичайно корумпованою державою».

Німецька «Гандельсблатт» називає політику Європи щодо Грузії «невпевненим курсом» і закликає не лише «посилити тиск на Росію», але й «провести незалежне розслідування причин початку війни в Грузії» та дати належну оцінку діям президента Міхеїла Саакашвілі. При цьому «Гандельсблатт» наголошує, що «в Брюсселі навряд чи ще залишилися ті, хто вірить у міф про невинність Саакашвілі, на якого напав злий російський ведмідь».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG