Доступність посилання

ТОП новини

Ціпі Лівні, найімовірніше, стане новим прем’єр-міністром Ізраїлю


Нинішній міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні
Нинішній міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні
Вона замінить Егуда Ольмерта на посаді лідера провідної владної нині партії «Кадіма».

За повідомленням партійного виборчого комітету, нинішній міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні на вчорашніх виборах здобула 43,1 відсотка голосів зареєстрованих виборців «Кадіми», тоді як її основний суперник, нинішній міністр транспорту й колишній міністр оборони та колишній начальник генштабу збройних Сил оборони Ізраїлю Шауль Мофаз, набрав 42 відсотки.

В абсолютних цифрах перемогу Ціпі Лівні принесла перевага в 431 голос.

Після оголошення результатів голосування Ціпі Лівні заявила про намір уже в п’ятницю провести перші консультації про формування нового уряду.

«Завтра я почну зустрічі з представниками фракцій, щоб швидко сформувати коаліцію, яка буде здатною відповісти на усі наявні виклики», – заявила вона.

Після того, як нинішній голова уряду Егуд Ольмерт офіційно подасть у відставку (як вважають, він оголосить про це в неділю), очікують, що президент Шимон Перес доручить Ціпі Лівні як новому голові найбільшої нині в парламенті партії створювати новий уряд.

Якщо Лівні зможе сформувати новий коаліційний уряд за нинішнього складу Кнессету впродовж півтора місяця, вона уникне дострокових загальних виборів і стане другою жінкою-лідером Ізраїлю.

У 1970-х роках ізраїльський уряд очолювала Ґолда Меїр.

Якщо ж це Лівні не вдасться, то на Ізраїль очікують дострокові вибори протягом наступних трьох місяців, вірогідно, у першому кварталі 2009 року.

Наразі в опитуваннях громадської думки веде перед інша партія – «Лікуд», яку очолює Біньямін Нетаньягу.

********
50-річна Ціпі Лівні є найвпливовішою жінкою Ізраїлю. Юрист за освітою, вона займала різні посади в ізраїльських урядах, а починала кар’єру як розвідник Моссаду – ізраїльської спецслужби.

Як міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні нині очолює переговори Ізраїлю на мирних переговорах із палестинцями.

Нинішній прем’єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт іще влітку оголосив, що збирається піти у відставку. Проти нього висунуті звинувачення в корупції, але суду ще не було.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG