Доступність посилання

ТОП новини

Роман Шпек: Політична ситуація серйозно шкодить євроінтеграції України


Представник України в Євросоюзі Роман Шпек
Представник України в Євросоюзі Роман Шпек

Львів – Ні Україна, ні Європейський Союз не готові до того, щоб Україна стала членом європейської спільноти, оскільки в теперішніх документах Євросоюзу не визначено місць для нових членів, водночас українська влада і політики не демонструють конкретними кроками свого бажання вступу України в ЄС. Про це заявив у Львові під час прес конференції екс-представник України в Євросоюзі Роман Шпек, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Є кілька причин, які свідчать про неготовність України стати членом ЄС, каже Роман Шпек, який донедавна протягом 7 років представляв українську державу у Брюсселі.

Серед цих причин він називає те, що українське законодавство (близько 80 тисяч законів) не відповідає законам і принципам ЄС, що українська економіка не витримає конкурентного тиску з боку розвинених європейських країн, що українська влада неспроможна виконувати зобов’язання на шляху до Європейського Союзу. Водночас в Україні немає громадянського суспільства.

Єдине, що в державі навчилися проводити, так це демократичні вибори, вважає він, – однак для українських політиків це не що інше, як бізнес.

Якщо подивитися на центральну і місцеву влади в Україні, то з такою владою до ЄС крокувати і крокувати, каже Роман Шпек. Однак, на його думку, зміни можна прискорити, якщо громадяни стануть вимогливішими і до себе і до тих, кого обирають у місцеву та центральну владу.

«Нам не потрібно вестися на популістські обіцянки, а треба вимагати змін у щоденному житті. Україна через те на роздоріжжі, що самі українці її роздирають», – наголосив Роман Шпек.

До 2020 року ЄС для України не світить

Однак найважливіше нині змінювати ментальність самих громадян – саме це сприятиме зміцненню держави і зробить Україну сильною. І Росія не зможе перешкодити Україні бути європейською державою і в європейській спільноті, якщо влада і політики в Україні перейдуть від слів до реальних кроків, каже колишній представник України в ЄС.

Роман Шпек вважає, що політична ситуація, яка є результатом діяльності українських лідерів, шкодить євроінтеграції, усім іншим міжнародним перспективам України».

Те, що Україна вже на старті свого євроінтеграційного шляху робить помилки, ставить під сумнів, що Україна виконає решту зобов’язань на шляху до ЄС, зауважив він.

«Це дуже підірвало довіру до України як до надійного передбачуваного партнера. Постає питання: а євроінтеграція – це дійсно вибір чи тільки привід, передвиборне гасло, щоб впливати і маніпулювати народом?» – сказав Роман Шпек.

Потрібно визнавати власні помилки і їх виправляти, а не чекати сигнали від європейських країн щодо перспектив України в ЄС, наголосив він.

А тим часом до 2020 року Україна не має жодних шансів доєднатись до європейської спільноти, констатував Роман Шпек.

(Львів – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG