Доступність посилання

ТОП новини

Неаполь знову святкує «диво Святого Януарія»


Рим – Велике релігійне свято відбулося сьогодні в італійському місті Неаполі. Його жителі урочисто вшановували Святого Януарія, покровителя і захисника міста. Особлива увага прикута до церемонії у кафедральному соборі, де зберігається капсула з кров’ю мученика Януарія. Лише кілька разів на рік ця кров дивним способом стає рідкою, що знаменує добру вістку для Неаполя і неаполітанців.

Постать італійського священомученика та єпископа Януарія глибоко шанують і в католицькій, і в православній церкві. Цей чоловік прославився відданим служінням Христові та своєю мученицькою смертю в часи гоніння на християн. Разом із іншими мучениками його били, катували, кидали у розпечену піч і на розтерзання диким звірям.

За переказами, єпископ загинув у 305 році неподалік Неаполя. Правитель тодішньої південної області Кампанія наказав відсікти мученикові голову. Після страти жителі міста забрали його тіло і також зібрали засохлу кров Януарія.

Чарівна капсула з застиглою кров’ю вже століттями зберігається у кафедральному соборі Неаполя. Щороку 19 вересня, у день мученицької смерті Святого Януарія, статую єпископа почесно проносять містом під співи та радісні вигуки барвисто одягнених жителів.

Зранку у соборі і під його стінами збираються тисячі вірних в очікуванні «дива святого Януарія», розповідає український священик у Неаполі Іван Дуфанець.

«Під час урочистої молитви виймають запечатану колбу з кров’ю. Люди моляться. У певний момент стається те диво – і єпископ показує вірним, що кров у колбі переливається, тобто стала рідкою. Немає якоїсь точної години, коли вона стає рідкою: інколи довше чекають на те чудо, інколи менше», – каже він.

Застигла кров – передвісник біди

Недобрий знак, якщо кров залишається сухою: значить, місту загрожує біда. Востаннє саме так і сталося перед 1980 роком, коли в околицях Неаполя стався руйнівний землетрус. Тоді загинуло майже 3 тисячі неаполітанців.

Як пояснити перетворення темно-червоної речовини у капсулі? Світські вчені знайшли спосіб, як і без дива повторити цей феномен. Але місцеві жителі абсолютно не переймаються науковими дебатами.

Отець Іван Дуфанець переконує: «Якщо будь-який священик чи єпископ, навіть Папа Римський, буде трусити тією колбою не в день Святого Януарія, вона ніколи не буде рідкою. Кров стає рідкою лише тричі на рік. На сьогодні ніхто не може пояснити, як та кров у колбі, запечатана з 4-го століття, постійно закрита, як вона з засохлого стану у відповідний момент перетворюється на рідину».

Окрім 19 вересня, Дня Святого Януарія, диво повторюється 16 грудня, коли відзначають річницю чудесного врятування від виверження вулкану Везувій у 1631 році. Утретє на рік кров мученика стає рідкою в суботу напередодні першої неділі травня: тоді святкують численні переміщення святих реліквій.

Сьогодні близько 10-ї ранку за місцевим часом кардинал Крешенціо Сепе сповістив, що і цього разу кров стала рідкою. На відміну від попередніх років, уточнив кардинал, кров була рідкою ще до того, як її дістали з каплиці.

Новину зустріли гучними оплесками і залпом салюту. Святкову службу відвідали керівники міста та області Кампанія. З нагоди свята у Неаполі вихідний.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG