Доступність посилання

ТОП новини

Політики відчувають наближення дострокових виборів


Вже зовсім скоро майдни і майданчики міст України знову можуть виглядати так...
Вже зовсім скоро майдни і майданчики міст України знову можуть виглядати так...

Київ – Переговори про створення нової коаліції в розпалі. Однак жодних реальних домовленостей не досягнуто. Тим часом, лідери держави та керівники політичних сил все частіше говорять про неминучість позачергових парламентських виборів.

Формально переговори про створення коаліції ще тривають. Але Президент Віктор Ющенко, перебуваючи у Сполучених Штатах, заявив що перспектив досягти домовленостей майже не залишилося. Він зазначає, що в парламенті мало не виникла коаліція БЮТ та Партії регіонів. Але зараз найбільш імовірним варіантом розв’язання політичної кризи є дострокові вибори.

«Сім днів назад вони готові були уже весілля робити. Зараз, я так думаю, що залишився хіба один відсоток того, що ймовірно ця коаліція відбудеться. І не через те, що вони не хотіли. Суспільство цього не сприйняло. От цьому я радію. Як далі буде? Очевидно, що є ще 15 днів для консультацій Але вже сьогодні більшість із них сприймає дострокові вибори як відповідь на це питання», – заявив Віктор Ющенко.

На коаліційних переговорах йдеться... про дату перевиборів?

Точку зору Глави держави поділяє і лідер фракції блоку свого імені Володимир Литвин. За його словами, є всі підстави стверджувати, що фактично уже існують домовленості про проведення дочасних виборів. І залишається визначити тільки одне: вибрати зручну дату для проведення цих виборів.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк закликає парламент активізувати переговори зі створення коаліції. При цьому він наголосив, що результати переговорів із лідерами парламентських фракцій свідчать про відсутність зрушення в переговорному процесі зі створення нової парламентської більшості.

Раніше Арсеній Яценюк прогнозував проведення позачергових парламентських виборів, якщо впродовж цього тижня не буде створена нова коаліція.

Урядові сварки

Найбільше дискусій точиться щодо формату коаліції у складі фракцій БЮТ, НУНС і Блоку Литвина. Експерти констатують, що сторони лише імітують ведення переговорів, щоб покласти відповідальність за не створення коаліції на інших.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, задекларувавши свою прихильність до коаліції у форматі БЮТ, НУНС і Блоку Литвина, всю відповідальність за розвал демократичної коаліції і неспроможність створити нову поклала на Президента.

«Ми не бачимо ніяких бар’єрів, пересторог до того, щоб об’єднатися і створити коаліцію: політична сила, яку я очолюю – БЮТ, «Наша Україна – Народна самооборона» і Блок Литвина, – заявила Юлія Тимошенко. – У той же час, у мене є глибоке переконання, що Президент України вирішив іти на дострокові вибори, щоб будь-якою ціною зруйнувати демократичний уряд, демократичну коаліцію і тим самим знищувати мене як гіпотетичного свого конкурента на президентських виборах».

Тим часом, взаємні звинувачення та суперечки щодо майбутнього коаліції перекинулися з парламенту до уряду. Зокрема, сьогодні віце-прем’єр-міністр Іван Васюник звернувся до Прем’єра з вимогою визначитися з форматом коаліції та звинуватив БЮТ у солідарному голосуванні із фракцією Партії регіонів. Натомість Тимошенко відкинула звинувачення. Солідарно з Прем’єром виступив і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Він, зокрема, дорікнув Васюнику тим, що той досі не оприлюднив матеріали розслідування діяльності київського міського голови.

Про свою відданість демократичній коаліції кажуть і нашоукраїнці, і бютівці.Однак, попри декларації, взаємні звинувачення у розвалі коаліції та небажанні домовлятися та непослідовності, переговорний процес не йде.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG