Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк планує створити власну партію й чекає на кінець «політичної брехні»


За словами Голови Верховної Ради, це буде «не проект виключно Арсенія Яценюка», а «проект ідеї сильної і демократичної держави».

При цьому Арсеній Яценюк заперечив чутки, що створює такий проект із бізнесменом і депутатом від Партії регіонів Ринатом Ахметовим.

Як сказав спікер у неділю ввечері на телеканалі «Інтер», «це неправда», й він не збирається «будувати будь-які політичні проекти на тому чи іншому бізнесмені чи на тому чи іншому клані чи на будь-якій одній особистості», бо тоді такий проект перетворився б на «закрите акціонерне товариство».

За словами Яценюка, нову партію могли б фінансувати її члени.

При цьому він не став казати, хто з відомих діячів може ввійти до такої партії, й лише сказав, що назве їх під час майбутньої офіційної презентації свого проекту. Яценюк додав, що хотів би зробити це якнайшвидше.

Водночас він заперечив, що веде переговори про участь у проекті з секретарем Ради національної безпеки і оборони Раїсою Богатирьовою. За словами Яценюка, вона «перебуває в іншій політичній конструкції» і «може претендувати на самостійний політичний проект».

Або коаліція наступного тижня, або перевибори – Яценюк

Якщо наступного пленарного тижня не буде сформована нова коаліція, то, на думку Голови Верховної Ради, «терези переважать у бік дострокових парламентських виборів».

За словами Арсенія Яценюка, нині переговори про формування нової коаліції ведуть усі політичні сили з усіма, але «ефект від цих переговорів поки що нульовий».

Він нагадав, що фракція «Наша Україна – Народна самооборона» подала свої пропозиції про поновлення коаліції, але так і не отримала відповіді від попереднього коаліційного партнера, Блоку Юлії Тимошенко.

Спікер вважає, що до розколу коаліції призвели в першу чергу «особисті амбіції» деяких політиків.

Зокрема, він сказав, що подав заяву про відставку з посади Голови Верховної Ради, бо відчуває політичну відповідальність.

Яценюк додав, що невиконання коаліційної угоди не тягне жодних юридичних наслідків. Але, наголосив він, «дуже важливо зрозуміти, що час політичної брехні рано чи пізно завершиться».

Одночасної відставки спікера і прем’єра в разі розпаду коаліції вимагала коаліційна угода між НУНС і БЮТ. Але Юлія Тимошенко відмовилася подавати в відставку з посади Прем’єр-міністра.

* * * * * * * * * * *

Раніше в неділю Тимошенко, виступаючи з черговою критикою заяв Президента як «божевілля» й говорячи про «повну неадекватність» голови держави, серед іншого, заперечила, що БЮТ не подавав «Нашій Україні» пропозицій відновити коаліцію чи створити нову.

Як сказала прем’єр, вона провела близько 50 прес-конференцій, на яких повторювала, що її блок не виходив із демократичної коаліції, і вимагала від Президента і його команди повернутися до цієї коаліції.

Перед цим, у суботу, Віктор Ющенко, вкотре звинувачуючи Юлію Тимошенко у «зраді», серед іншого, запевнив, що «Наша Україна» не отримувала від БЮТ жодної пропозиції щодо створення нового складу коаліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG