Доступність посилання

ТОП новини

У чеканні конституційної більшості


Київ – Спостерігачі продовжують розглядати варіанти розвитку ситуації після офіційного повідомлення про смерть коаліції. Перший з цих варіантів пов’язаний із можливістю формування коаліції конституційної більшості у Верховній Раді – союзу Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко.

Щоб не казали сьогодні про персоналії, здатні утворити сьогодні більшість, Україні потрібна коаліція конституційної більшості, здатна на реформування влади – влади, сама система повноважень у якій передбачає перманентний конфлікт.

Інший варіант – це коаліція БЮТ, «Нашої України – Народної самооборони» і Блоку Володимира Литвина. У самостійну коаліцію БЮТ і нашоукраїнців повірити важко, хоча б тому, що вона не зможе ефективно працювати і немає реальної більшості – це вже доведено. Однак навіть за умов приєднання до такої коаліції Блоку Литвина конфлікти між Президентом і Прем’єр-міністром продовжаться, тільки на новому етапі до них приєднається спікер. І про жодні реформи влади говорити не доведеться – конституційної більшості у такої коаліції не буде.

Третій варіант, сьогодні також досить реальний – це позачергові вибори. Реалістичність такого варіанту пов’язана як із побоюванням БЮТу і регіоналів втратити електорат внаслідок створення коаліції, так і із пручанням їхньому об’єднанню головних політичних союзників Віктора Ющенка у Партії регіонів – Ріната Ахметова та його прихильників. І дійсно, після позачергових виборів нова конфігурація сил може дозволити регіоналам створити уряд вже без БЮТ. Однак така коаліція – з «Нашою Україною» чи без неї – призведе до чергового конфлікту між президентом і головою уряду.

Напередодні президентських перегонів цей конфлікт тільки загостриться. Справа закінчиться новим розкладом коаліції, а може, й ще одними достроковими виборами. На такі вибори може піти і БЮТ, якщо у нього буде достатньо мандатів і недостатньо влади. І в результаті може так статися, що разом із новим президентом українці обиратимуть новий парламент – парламент, що розпочне виснажливу боротьбу з новим главою держави відразу після свого обрання...

Так що висновок тут один: політична нестабільність в Україні визначатиме розвиток країни доти, доки в парламенті не виникне не просто більшість, а конституційна більшість.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG