Доступність посилання

ТОП новини

Україну вже через 15-20 років очікує дефіцит питної води


Споживаючи щодоби близько 350 літрів води, українці забезпечені нею лише на 30-40%, повідомив міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко під час міжнародної конференції «Якість питної води: нові підходи і шляхи вирішення». Конференція проходить у Києві.

Міністр висловив стурбованість тим, що державну програму «Питна вода України на період 2006-2020 рр. і питне водопостачання», на яку цього року передбачено 360 мільйонів гривень, ще не профінансували.

Олексій Кучеренко вважає, що Україна має розпочинати готуватися до проблеми браку питної води, яка загрожує країні через 15-20 років.

Вже зараз, за словами міністра, більше ніж 260 населених пунктів України отримують неякісну воду.

У цих населених пунктах питна вода реалізується відповідно до тимчасових дозволів, виданих Держспоживстандартом, а постачається 29 великими підприємствами, які ліцензує Міністерство ЖКГ.

За даними міністерства, найгірше становище з якістю питної води спостерігається у населених пунктах Донецької, Запорізької, Луганської, Одеської і Херсонської областей.

При цьому більше 55% міст в Україні з чисельністю населення понад 100 тисяч через дефіцит потужностей забезпечуються водою за графіком, що сприяє її бактерійному забрудненню.

Для забезпечення цих населених пунктів питною водою розглядається можливість доочищення і додаткового постачання води. Зокрема, планується побудувати систему установок бюветного типу на основі центрів у лікувальних, дошкільних і шкільних закладах.
XS
SM
MD
LG