Доступність посилання

ТОП новини

Спецслужби Росії збуджували в Чехії спротив американському радарові – звіт


Це було головною метою російських спецслужб у Чехії протягом 2007 року, мовиться в оприлюдненому сьогодні підсумковому звіті за цей рік чеської цивільної контррозвідки – Інформаційної служби безпеки (BIS).

За цими даними, російські спецслужби з огляду на це намагалися досягти впливу на осіб чи організації, що самі мають вплив на громадську думку Чехії, в першу чергу зі сфери громадянського суспільства, політики й засобів інформації.

Їхньою метою було не тільки підвищувати спротив чеської громадськості радарові планованої американської системи протиракетної оборони, а й створити враження, ніби в Європі під егідою ЄС і НАТО відбувається реабілітація нацизму й заперечення вирішальної ролі СРСР у поразці нацизму в Другій світовій війні і в порятунку Європи, мовиться в звіті.

За даними чеських контррозвідників, активні заходи з боку російських агентів, можливо, також були частиною широкої кампанії Росії з метою порушити цілісність ЄС і НАТО, ізолювати США і поновити контроль над втраченим радянським «поясом безпеки» в Європі.
XS
SM
MD
LG