Доступність посилання

ТОП новини

Фінансова криза: Європа шукає точку опори і критикує США


Брюссель – Криза на ринку світових фінансів викликала ланцюгову реакцію і вплинула на стан економіки по обидва боки Атлантики. Все більші грошові ін’єкції, заклики до прозорості та припинення відкритих торгів на біржах ситуацію не рятують. Європа вдається до рішучих антикризових заходів та шукає тверді гарантії. У той же час критичні заяви, адресовані американським лідерам та фінансистам, все частіше лунають на всіх континентах. Невдоволені капіталізмом в американському стилі, лідери деяких південно-американських країн підвищують тональність своїх заяв. До них починають долучатися навіть стримані європейські політики. Німеччина нещодавно заявила, що Сполучені Штати мусять погодитись зі втратою статусу надпотужної фінансової держави.

Німецький міністр фінансів Пеер Штайнбрюк сьогодні різко звинуватив США у розвитку світової фінансової кризи. На його думку, вона є результатом сліпої гонитви Америки за збільшенням прибутків. Саме тому Сполученим Штатам тепер слід дати згоду на регулювання ринку фінансів міжнародними інституціями. З іншого боку, вважає німецький міністр, США мусить визнати втрату статусу надпотужної фінансової країни.

«Сполучені Штати втратять статус наддержави фінансового світу. Не миттєво, не одразу, але світова фінансова система стане багатополярною», – заявив Пеер Штайнбрюк.

Невдовзі перед тим французький президент Ніколя Саркозі висловив вимогу покарати відповідальних за фінансову катастрофу. Він закликав лідерів світової спільноти провести саміт, щоб ретельно проаналізувати розбалансовану фінансову систему.

«Ми є свідками кінця цілої епохи»

Тим часом Брюссель активізує свої зусилля в пошуках точки опори для ринку фінансів об’єднаної Європи.

Французький держсекретар у справах Євросоюзу Жан-П’єр Жує заявив у Європейському парламенті: «Ми є свідками кінця цілої епохи. Світова система фінансів наступними роками буде вже не такою, до якої ми з вами звикли. Це не тільки американська криза. Це світова криза, якої не уникла жодна країна світу. Європа, як і решта світової спільноти, переживає вплив цієї безпрецедентної кризи з 1930-х років».

Розбалансованість на ринку світових фінансів, що зростала з року в рік, давно викликала тривогу фахівців. Зрештою, фінансова сфера виявилася незахищеною перед подібними ризиками. А можливості та компетентність тих, хто покликаний контролювати цей ринок, виявилися далекими від досконалості.

У Європі вдаються до крайніх заходів

Європейська монетарна спільнота разом із Центральним європейським банком пішли на крайнощі: тимчасово заборонили відкриті торги на місцевих біржах.

Жан-П’єр Жує, виступаючи від імені Ради Європейського Союзу, де його країна нині головує, закликав представників країн-членів дати спільну відсіч фінансовим негараздам. «Вийти з успіхом із нинішньої скрути можливо тільки тоді, коли Європа об’єднає зусилля», – зазначив він.

Євродепутати звернулися до Єврокомісії з вимогою сформулювати законодавство, що накреслило б шляхи виходу з кризи та надання економіці більшого динамізму.

Комісар з економічних та монетарних справ Хоакін Альмунья спробував відповісти на запитання: «Як Євросоюз повинен відреагувати на сповільнення економічного розвитку, спровокованого останніми подіями?»

«По-перше, в бюджетній політиці треба дотримуватися фіскальної дисципліни і правил Пакту стабільності та росту. Це дасть можливість автоматичним стабілізаторам відігравати їхню роль. По-друге, необхідно впровадити структурні реформи, щоб підвищити споживчу та інвестиційну довіру», – зазначив єврокомісар.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG