Доступність посилання

ТОП новини

За викрадене українське судно вимагають 35 мільйонів доларів викупу


Цю суму назвали в суботу в кількох інтерв’ю західним засобам інформації люди, які назвалися представниками викрадачів.

На борту судна «Фаїна», викраденого в четвер неподалік берегів Сомалі, – 21 член екіпажу, з них 17 українців, 3 росіян і 1 латвієць, а також вантаж із 33 танків Т-72, гранатометів і значної кількості боєприпасів.

Пірати застерегли проти будь-якої спроби визволити судно й екіпаж силою.

Зазвичай викуп за викрадені в регіоні судна й екіпажі становить 1–2 мільйони доларів. Цього разу, сказав один із викрадачів, вантаж на борту судна має бути дуже цінним для його власників.

Судно української компанії-оператора, яке йшло під прапором Белізу, везло озброєння до Кенії, яка закупила його в Україні.

Неназване «інформоване джерело» в Києві, що його цитує агентство «Інтерфакс-Україна», повідомило, що пірати вже вийшли на зв’язок із Міністерством оборони Кенії і попросили дані про судновласника, щоб почати переговори про викуп.

Водночас, за словами цього джерела, вантаж уже належить Міністерству оборони Кенії і вже не має жодного стосунку до України.

Тим часом у Кенії речник тамтешнього Міноборони заявив, що пірати ще не контактували з міністерством і не передавали вимог про викуп.

У світі висловлюють занепокоєння, що такий значний вантаж важкої бойової техніки викрали в такому неспокійному регіоні, як узбережжя Африканського Рогу неподалік Сомалі, щодо якого діє міжнародне ембарго на постачання зброї.

Тим часом у суботу стало відомо про чергове викрадення судна поблизу берегів Сомалі, цього разу грецького хімічного танкера з екіпажем із громадян Румунії.
XS
SM
MD
LG