Доступність посилання

ТОП новини

Автономія Криму нічим не відрізняється від області – Пілунський


Єдина різниця в тому, що автономія «лише породжує корупцію у більших розмірах», заявив в ефірі Радіо Свобода депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим Леонід Пілунський.

А президент Центру близькосхідних досліджень Олександр Богомолов вважає, що, якщо перейменувати автономію в область, то від цього нічого не зміниться: «Спочатку треба щось дати, вирішити проблеми, які турбують людей, а не так провокувати, як це зробив Тягнибок».

Народний депутат України Олег Тягнибок є лідером партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода», яка останніми днями створює по всій Україні ініціативні групи з підготовки проведення Всеукраїнського референдуму щодо зміни автономного статусу Республіки Крим на обласний та скасування спеціального статусу міста Севастополя, а також про внесення відповідних змін до Конституції і законів України.

Леонід Пілунський натомість вважає, що Україні треба утворити національну кримськотатарську автономію, а референдум щодо статусу Криму може розколоти суспільство.

«Іще тоді, коли було скинуто (колишнього президента кримської автономії на початку 1990-х років Юрія) Мешкова, треба було помилки виправляти, а не зараз, тому вихід лише один. Хоча перехід до національної кримськотатарської автономії погіршить міжнаціональні конфлікти у Криму, але іншого виходу немає, оскільки Крим де-факто – російська автономія», – заявив Леонід Пілунський.

Олександр Богомолов із ним не згоден і заявляє: «Автономія Криму з’явилася раніше, ніж незалежна Україна, тому казати, що Україна зробила помилку, не можна. Це спадок від Радянського Союзу». (Крим існував як «автономна радянська соціалістична республіка» в складі радянської Росії з 1921 до 1945 року, коли він був перетворений на область у складі Росії, а потім України; після референдуму про відновлення Кримської АРСР на початку 1991 року цю автономію відновили ще в складі УРСР до проголошення незалежності України.)

А Леонід Пілунський звернув увагу, що Крим відрізняється від будь-якої області тим, що тут живе багато росіян і кримських татар. «І Україна дійсно за 17 років нічого не зробила для кримськотатарського народу. Діалогу поміж центром і Сімферополем не існує», – наголосив кримський депутат.
XS
SM
MD
LG