Доступність посилання

ТОП новини

Сомалі дозволяє використати збройну силу для визволення українського судна


Єдина умова – щоб іноземні держави наперед скоординували свої дії з владою його країни, заявив чільний представник Міністерства закордонних справ Сомалі Мохамед Джама Алі.

Він також підтвердив, що переговори про викрадене в Африці українське судно з танками тривають. За його словами, в переговорах беруть участь тільки пірати і власники судна і ніхто інший.

Пірати, зі свого боку, постійно застерігають проти спроб визволити судно й екіпаж силою і заявляють, що готові до будь-яких несподіванок.

Вони утримують викрадене майже тиждень тому судно «Фаїна» біля берегів Сомалі, але в частині країни, яку контролює не центральна влада, а протиурядові ісламісти.

Його екіпаж – 17 громадян України, 2 громадян Росії (ще один із росіян після захоплення судна помер через гіпертонію) і 1 мешканець Латвії, особа без громадянства.

На борту судна вантаж із 33 танків Т-72, гранатометів і значної кількості боєприпасів.

За судном із близької відстані спостерігають кілька кораблів 5-го флоту США, щоб не допустити якихось пересувань зброї з нього. Очікується й прибуття інших кораблів, зокрема, як вважають, і російського.

Викрадачі далі наполягають на своїй вимозі сплатити за звільнення екіпажу й судна 20 мільйонів доларів.
XS
SM
MD
LG