Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США вирішує як рятувати американську економіку


Нью-Йоркська фондова біржа, 30 версня 2008 р.
Нью-Йоркська фондова біржа, 30 версня 2008 р.

Прага – Діловий світ знову завмер в очікуванні новин із Вашингтона. Після того як американський Конгрес несподівано відкинув запропонований Білим домом план стабілізації фінансового ринку, сьогодні цей план розглядатиме Сенат Сполучених Штатів.

Світові ринки обійняла паніка, коли в понеділок американські конгресмени відмовилися виділяти 700 мільярдів доларів на порятунок банкірів, що розорилися на іпотеках. Голосування провалили переважно через позицію республіканців, але також низки демократів. Вони вважають, що план Білого дому надто дорого коштуватиме пересічним платникам податків.

Тому законопроект, який сьогодні розглядатиме Сенат, уже трохи змінили, з урахуванням критики. Буде продовжено термін, коли існує можливість зменшити податки. Також пропонують підвищити суму банківських депозитів, які береться страхувати уряд, від 100 до 250 тисяч доларів.

І Обама, і МакКейн підтримують дії уряду

Обидва кандидати на президента США Барак Обама та Джон МакКейн підтримують дії уряду і братимуть участь у сьогоднішньому голосуванні. Сенатор-республіканець МакКейн закликав законодавців забути про політичні розбіжності. «Я знаю, що багато рішень цієї проблеми можливо непопулярні, але бездіяльність матиме набагато серйозніші наслідки для економічної безпеки американських родин, і провина буде наша», – зазначив Джон МакКейн.

І тут зволікати не можна, переконаний демократ Барак Обама. «Зараз не час для політиків турбуватися про наступні вибори. Це час для нас всіх перейматися майбутнім країни, яку ми любимо. Це час діяти», – заявив американський політик.

Світові ринки очікують, що Сенат схвалить план Білого дому. Біржові індекси в Азії та Європі у середу в першій половині дня пішли нагору.

Кризу треба вирішувати інакше?


Разом з тим лунають голоси, що кризу треба вирішувати інакше. Економіст Джеймс Ґелбрайт радить витратити півтрильйона доларів на створення федерального агентства, що буде страхувати банківські депозити. Ще один економіст, лауреат Нобелівської премії Джозеф Стіґліц радить змінити умови іпотеки, щоб люди могли залишитися в своїх домівках, а разом з тим запровадити спеціальний податок на фінансистів, щоб повернути гроші, які влада вже дала на допомогу банкірам. Він вважає, що це змусить розплачуватися тих, хто створив кризу, а не пересічних американців.

Але це наразі теоретичні пропозиції. Сьогодні Сенат США голосуватиме за змінений фінансовий пакет Білого дому, а Палата представників візьметься за цей документ наступного тижня.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG