Доступність посилання

ТОП новини

Американські лідери намагаються врятувати свою фінансову систему


Нью-Йоркська фондова біржа, 29 вересня 2008 р.
Нью-Йоркська фондова біржа, 29 вересня 2008 р.

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах лідери Конгресу і адміністрація президента Джорджа Буша домовилися щодо плану врятування від банкрутства низки банків та інших великих фінансових інститутів. Найбільше за всю історію США фінансове рятівне коло для самих фінансистів вже схвалили президентські кандидати від обох політичних партій, Демократичної та Республіканської.

Президент Буш висловив упевненість, що цей рятівний план, разом з іншими заходами міністерства фінансів і Федерального банку, почне відновлювати силу й стабільність фінансової системи й економіки Америки. «Я певен, що Америка переборе ці труднощі і залишиться найдинамічнішою й найпродуктивнішою економікою світу», – заявив глава американської держави.

План виробили після майже цілодобових дебатів у Конгресі. Законодавці погодилися виділити 700 мільярдів доларів за умови, що Конгрес разом з Білим домом контролюватиме розподіл цієї астрономічної суми. Якщо тепер Конгрес ухвалить пакет, то уряд зможе розпоряджатися цими грошима для закупівлі знецінених іпотечних активів у фінансових компаній, що опинилися на порозі розорення.

Якщо ти маєш право на успіх, то маєш право й на провал

На думку міністра фінансів Генрі Полсена, одного з авторів рятівного плану, підрив американської фінансової системи завдав би шкоди платникові податків, тому слід захистити його. «Ми мало не щодня чуємо про підприємства та крамниці, які не можуть отримати кредитів для зарплати робітникам чи для закупівлі товару... У цій країні, якщо ти маєш право на успіх, то маєш право й на провал, і це справедливо. Але, на жаль, система розладналася. Фінансові компанії розрослися так, що їм уже не можна дозволити провалитися».

Цілком логічним є запитання, чому ж власне, не можна їм дозволити провалитися? Приблизно щодо цього поцікавився кореспондент телемережі Ен-Бі-Сі у спікера Палати Представників Ненсі Пелосі. Вона сказала, що, звичайна річ, компанії можуть провалюватися, але уряд не може ізолювати цього провалу достатньою мірою, і це має зробити новий законопроект: стабілізувати ринок, захистити платника податків, а також ізолювати пересічного громадянина від наслідків кризи на Волл-стріт.

«Люди гніваються, коли бачать магнатів, які приватизують свій прибуток, але націоналізують свій ризик. Ось чому ми обурюємося неймовірними заробітками цих менеджерів. Вони розорюють свої компанії, самі вистрибують із золотими парашутами, а ми мусимо платити по рахунках», – каже Пелосі.

Пакет передбачає обмеження заробітків менеджерів – не більше півмільйона доларів на рік. Цього тижня відбудеться голосування у Конгресі. Уже в понеділок голосує Палата Представників.

Однак слід зазначити, гарантії жодної нема, що законопроект ухвалять. Проект має чимало впливових критиків, особливо з-поміж республіканців, чия партія виступає проти урядового втручання у справи бізнесу. Але фінансова криза загрожує надто великою небезпекою для економіки країни, тому, можливо, республіканці змушені будуть, як то кажуть, наступити на горло власній пісні й проголосувати «за».

(Нью-Йорк – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG