Доступність посилання

ТОП новини

Україну мало заторкнула світова фінансова криза – Полтавець


Київ – Політична криза в Україні витіснила на другий план світову фінансову кризу, і уряд не достатньо вживає заходів для ліквідації її наслідків, – заявив в інтерв’ю Радіо Свобода Директор з економічних досліджень міжнародної організації Ялтинська європейська стратегів Іван Полтавець.

– Як світова економічна криза, на вашу думку, вплине на економічну ситуацію в Україні.

– Зараз вона впливає таким чином, що іноземні інвестори, які вкладали гроші в українські цінні папери, кидають український ринок. Це призводить до того, що ці цінні папери немає кому продати, бо інші не хочуть їх купувати, і дуже сильно падає ціна українських акцій. Це перша ознака, яку всі бачать стосовно того, як криза впливає на Україну.

– А що мають зробити в Україні, щоб змінити цю ситуацію?

– Наразі нічого зробити з цього приводу не можна. В Росії поступили так, що закрили торги на деякий період. Щоб нова інформація з’явилася і інвестори трохи охололи. І їхні емоції не керували ними, щоб ринок не завалити зовсім. Можливо таке саме можна було б зробити і в Україні, але, в принципі, більш позитивно було б не вдаватися до таких кроків. Тому що це поганий приклад. Краще дозволити ринкам самим розібратися в тому, що відбувається. Саме в цінних паперах. Тому що, минулого року український ринок зріс десь на 100%, українські папери зросли. Це був дуже великий ріст, і мабуть що невелика корекція піде на користь українському ринку.

– Якщо нічого не можна змінити, то які висновки мають зробити в Україні?

– Уряд має приділяти увагу фінансовій кризі і потрібні дії. Тому що, скоріш за все, українські банки почнуть говорити, що дивіться – на Заході уряди допомагають своїм банкам, давайте і в Україні зробимо якусь програму по визволенню українських банків від наслідків фінансової кризи. Я думаю, що тут можуть бути хибні кроки зроблені. Можливо деколи краще нічого не робити, ніж щось робити. Україна має обережно слідкувати за тим, що відбувається. Не дуже нас зачепить ця криза фінансова, тому що українські банки не володіють ніякими інструментами фінансовими американськими. Саме тому, поки що, Україна ізольована від наслідків цієї фінансової кризи. Але подивимося, як ситуація розвиватиметься далі. Бо ця криза дуже значна. За 100 років – це друга така велика криза.

– На вашу думку, як може розвиватися ситуація?

– Я думаю, що продовжиться політична криза, і навряд чи увага політиків буде прикута до проблем фінансової системи. Це дуже погано, тому що в Європі зараз всі покинули політику і говорять тільки про економіку. В Україна навпаки, всі говорять про політику і забули про економіку. Зараз треба дуже уважно пильнувати, що відбуватиметься, і пояснювати населенню, які кроки вживатиме уряд. Я думаю, що найближчим часом цього не буде зроблено і це буде велика помилка.

(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG