Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» і «Газпром» домовляться на 10 років наперед


Українська і російська газові компанії мають укласти контракти на постачання газу до України і на його транзит уже найближчими тижнями, заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Ціна ж газу визначиться пізніше.

Доручення укласти ці два комерційні довгострокові контракти з урахуванням положень українсько-російського міжурядового меморандуму дали в четвер голови урядів двох країн, обговоривши кожен пункт цих контрактів на своїх переговорах у четвер під Москвою, сказала прем’єр на прес-конференції в п’ятницю в Києві.

Ці контракти, додала вона, мають бути підписані принаймні на 10 років.

Тимошенко нагадала, що меморандум передбачає поетапний перехід на ринкову ціну газу для України і ринкову ставку транзиту газу до Європи територією України і до України територіями Росії, Туркменистану, Узбекистану й Казахстану протягом трьох років.

За її словами, з Росією домовлено, що обидві величини зростатимуть пропорційно.

При цьому прем’єр додала, що сторони знайшли таку формулу розрахунку за транзит, яка не тільки не збільшить, а ще й зменшить ціну газу для України. На її думку, цього можна буде досягти на окремих переговорах про ціну так званого технологічного газу, який використовують для забезпечення транзиту.

Водночас Тимошенко сказала, що ціна газу для України на наступний рік стане відома лише після того, як російський «Газпром» укладе свої угоди з «центрально- й середньоазійськими країнами» – Туркменистаном, Узбекистаном і Казахстаном. Саме газ, закуплений у цих країнах, «Газпром» переважно й постачає Україні.

Вона висловила сподівання, що Росія укладе ці угоди протягом місяця.

Юлія Тимошенко також повідомила, що під час перебування в Росії обговорила «11 пріоритетів в економічному співробітництві» України і Росії в перебігу своєї зустрічі з Президентом Росії Дмитром Медведєвим.

Міжурядовий українсько-російський меморандум про співпрацю в газовій сфері, який передбачає поетапний перехід на ринкову ціну газу для України і ринкову ставку транзиту, а також відмову від посередників у торгівлі газом із початку наступного року, підписали за результатами переговорів у четвер під Москвою керівники урядів України і Росії Юлія Тимошенко і Володимир Путін.

XS
SM
MD
LG