Доступність посилання

ТОП новини

Вже настав термін, коли Президент може розпустити парламент – лідер НУНС


«Є кілька версій відліку цього 30-денного терміну. Я вважаю, що цей термін настав», – заявив сьогодні журналістам лідер блоку «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко.

При цьому він нагадав, що в Конституції йдеться про право Президента на розпуск парламенту, а не про обов'язок.

«Тому, якщо Президент вирішить скористатися цим правом, то буде відповідне рішення. Якщо вирішить ще раз дати можливість коаліціантам спробувати домовитися, то буде така ситуація. Як буде? Я думаю, не знає ніхто», – сказав В’ячеслав Кириленко.

Лідер НУНС повідомив, що під час консультацій сторони поки що не дійшли згоди щодо питання спільної заяви навколо російсько-грузинського конфлікту.

Напередодні Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що згідно з Конституцією є ще мінімум 10 днів для коаліційних переговорів.

********
Близько півночі 2 вересня фракція блоку «Наша Україна – Народна самооборона» ухвалила рішення про вихід із коаліції з Блоком Юлії Тимошенко. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголосив про це в парламенті 16 вересня (у 10-денний термін фракція могла змінити своє рішення).

Згідно з Конституцією, якщо в 30-денний термін не буде сформовано коаліцію, президент має право розпустити парламент і оголосити про позачергові вибори.

Політики та політологи розходяться в думці, яку дату можна вважати відправною для 30-денного терміну: 3 або 16 вересня. Багато хто схиляється до того, що 3 жовтня президент може видати указ про припинення повноважень Верховної Ради VІ скликання, якщо коаліцію не буде сформовано.

XS
SM
MD
LG