Доступність посилання

ТОП новини

Польща на межі втрати Євро-2012. Разом із Україною?


Прага – УЄФА застерігає, що в Польщі відберуть право прийняти фінальну частину Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, якщо до понеділка не поновлять керівництво польської футбольної асоціації. Якщо це станеться, не відомо, чи залишать це право Україні, яка сама не в змозі провести чемпіонат.

«Наше терпіння має межу, і ми вже дуже близько до цієї межі», – заявив у п’ятницю Вільям Ґаяр, спеціальний радник президента Європейського союзу футбольних асоціацій Мішеля Платіні.

За його словами, керівний футбольний орган Європи цілком підтримує в цьому позицію світового органу ФІФА.

«Правила чіткі: ми надали Євро-2012 футбольній асоціації, а не урядові, отож якщо асоціації немає чи її повноваження припинені, то немає можливості й прийняти змагання», – наголосив Ґаяр.

Він нагадав, що лише тиждень тому, минулої п’ятниці, УЄФА «дав Польщі ще один шанс». «А тепер цей переворот у понеділок. Це дуже непокоїть», – наголосив чільний діяч УЄФА.

26 вересня Союз європейських футбольних асоціацій зберіг на розширеному засіданні Виконкому УЄФА у французькому Бордо право за Польщею та Україною на проведення футбольного Чемпіонату Європи-2012, хоча й покартав їх за недостатню готовність і попередив, що країни ще можуть втратити це право.

А 29 вересня арбітражний трибунал Польського Олімпійського комітету усунув усе керівництво Польського футбольного союзу на чолі з його головою Міхалом Лісткевічем і призначив тимчасовим куратором союзу Роберта Завлоцького.

Так трибунал вчинив на наполягання Міністерства спорту Польщі посеред звинувачень у корупції й замовних матчах.

ФІФА і УЄФА відтак заявили, що визнають за законне тільки попереднє керівництво Польського футбольного союзу і не визнають нове. Статут Міжнародної федерації футбольних асоціацій не дозволяє втручання влади в футбольні справи.

«Ми зробили все, що могли, для Польщі і України. Ми зі шкури випнулися, щоб допомогти їм, але тепер ми зовсім не раді», – сказав Вільям Ґаяр у п’ятницю.

ФІФА заявила ще в середу, що Польща мусить поновити керівництво своєї футбольної асоціації до 12-ї години дня в понеділок, а інакше польська збірна буде вилучена з двох відбіркових матчів до Чемпіонату світу – їй запишуть програші з рахунком 0:3.

Польща не збирається відступати і йде на ризик

Тим часом у Польщі речник Міністерства спорту наголосив у п’ятницю ввечері, що країна припиняє переговори з ФІФА, доки Міжнародна федерація футбольних асоціацій не скасує свій ультиматум.

Прем’єр-міністр Дональд Туск заявив того ж дня, що «повністю підтримує» позицію міністра спорту Міхала Джев’єцького, що усунене керівництво Польського футбольного союзу повернути не можна і тимчасовий куратор має залишитися на посаді.

За словами прем’єра, іноді потрібна тверда позиція, навіть якщо вона дорого обходиться. «Навіщо нам відбіркові матчі – ми все одно програємо, якщо польський футбол не зміниться», – сказав Туск.

Новий адміністратор польської асоціації Роберт Завлоцький теж підтвердив у п’ятницю, що не має намірів іти у відставку. За його словами, його призначив арбітражний трибунал, і тільки трибунал і може його зняти.

Міністр спорту ще до того заявив, що мусив домогтися усунення керівництва асоціації, бо не мав можливості інакше подолати корупцію.

Упродовж останніх кількох років польський футбол сповнений звинувачень про замовні матчі. Близько 120 осіб у зв’язку з цим засуджені чи перебувають під слідством, кілька футбольних клубів різних рівнів понизили як покарання за корупцію.

Усуненого нині голову Польського футбольного союзу Міхала Лісткевича досі не могли «скинути» вже кілька міністрів спорту. Польські оглядачі стверджують, що його позиції такі міцні, бо він є близьким особистим другом президента УЄФА Мішеля Платіні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG