Доступність посилання

ТОП новини

Кремль зробить знижку на газ для Тимошенко, щоб посилити її позиції – російський експерт


Генеральний директор Інформаційно-аналітичного центру з вивчення пострадянського зарубіжжя Олексій Власов сказав агентству УНІАН: «Можна вважати, що заява голови НАК «Нафтогаз» Олега Дубини близька до дійсності, й ціна газу в 2009 році не перевищить планку 300 доларів за тисячу кубічних метрів. Пропозиція «Газпрому» була продавати газ для України по 400 доларів – цей люфт у 100 доларів Юлія Тимошенко виграла політично в нинішнього Президента України».

На думку Олексія Власова, цей своєрідний бонус із боку Кремля для підтримки кандидата на майбутніх президентських виборах, який вестиме щодо Москви більш виважену політику, ніж нинішній Президент України.

Водночас експерт зазначив, що про політичні домовленості між Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним можна тільки здогадуватися.

Він упевнений, що Кремль розподілить певною мірою свої ставки на майбутніх виборах Президента України – не тільки на Юлію Тимошенко, але й на представника Партії регіонів.

«Я думаю, що будь-який політик, який прийде після Віктора Ющенка, так чи інакше повинен буде визначитися у відносинах із Москвою, і ця поступка окупиться в багато разів», – сказав Олексій Власов.

Він припускає, що публічні виступи Юлії Тимошенко щодо західного курсу відрізняються від реальної політики.

«Дотримуючись руху в ЄС і західні структури, вона так чи інакше утримуватиме баланс сил, посилюючи російський вектор у зовнішній політиці України. В якійсь мірі це буде повернення до тих принципів, на яких будував свою політику Кучма, – до багатовекторності», – зазначив директор Інформаційно-аналітичного центру з вивчення пострадянського зарубіжжя.

Він також зауважив, що зустріч Юлії Тимошенко із Президентом Росії Дмитром Медведєвим показала, що в російській еліті існує повний консенсус у зовнішній політиці на пострадянському просторі.

«Важливість цієї поїздки для Кремля була настільки очевидна, що вирішуючи питання на рівні прем’єра, необхідно було підкреслити, що відносини з Україною – це глобальне політичне питання Росії, тому була організована зустріч із Президентом», – сказав російський експерт.

XS
SM
MD
LG