Доступність посилання

ТОП новини

Сомалійські ісламісти мають вимоги до викрадачів українського судна – Reuters


За одними даними, йдеться про частину зброї з судна, за іншими – про більшу, ніж дотепер, частку викупу, повідомляє агентство.

Воно цитує слова неназваного представника місцевої влади в місцевості, в якій стоїть на якорі викрадене піратами судно і в якій активно діє протиурядовий ісламістський рух «Аш-Шабаб», що люди цього руху вже зустрічалися з викрадачами з вимогою передати їм деяку зброю, але повернулися з відмовою.

25 вересня пірати викрали біля берегів Сомалі судно «Фаїна» з екіпажем із 17 громадян України, 2 громадян Росії і 1 мешканця Латвії без громадянства і вантажем із 33 танків Т-72, 6 ракетних систем, 150 гранатометів і 14 тисяч 125-міліметрових артилерійських снарядів і вимагають за звільнення судна й екіпажу 20 мільйонів доларів.

Судно перебуває під наглядом кількох американських кораблів, які мають за завдання не допустити вивантаження зброї на берег.

Водночас це ж агентство наводить у неділю заяву одного з місцевих мешканців і родича одного з викрадачів, що на зустрічі з піратами ісламісти вимагали збільшити належний їм відсоток викупу. Він так само повідомив, що викрадачі відмовили ісламістам.

За словами цієї людини, з попереднього викупу в 1,5 мільйона доларів, що його викрадачі отримали кілька місяців тому за іспанське судно, вони мусили віддати ісламістам 5 відсотків.

Кілька днів тому речник ісламістів казав, що його рух був би не проти отримати зброю з судна. Водночас він тоді заявляв, що закликає викрадачів спалити або затопити судно з вантажем зброї, якщо вони не отримають за нього грошей.

Від початку 2008 року різні групи піратів захопили поблизу узбережжя Сомалі, що простягається більш як на 3 тисячі кілометрів, понад 30 суден. За оцінками британських дослідників, за них одержали викупу на загальну суму від 18 до 30 мільйонів американських доларів.

XS
SM
MD
LG