Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США планує реформувати фінансову систему


Нью-Йорк – Конгрес США у п’ятницю ухвалив, а президент Джордж Буш підписав закон про виділення 700 мільярдів доларів для врятування банків та інших фінансових інститутів, охоплених кризою. Відтак не лише Сполучені Штати, а й увесь світ, включно з Україною, очікує, що буде далі.

Можна запитати, чому це доля банків у США має турбувати решту світу. Очевидно, тому, що американська економіка найпотужніша у світі, і світ прив’язаний до неї. Долар є найбільш стабільною валютою і якорем міжнародної торгівлі. Багато країн вкладають свої пенсійні фонди в американські банки й бізнеси. Вони скуповують будинки в Америці, тож теперішнє падіння цін на нерухоме майно за океаном відбивається на обсязі капіталу в тих країнах.

Курс цінних паперів на Волл-стріт впливає на світові фондові біржі, і падіння акцій на Волл-стріт спричинює відповідний занепад у глобальному масштабі. Взяти хоча б Росію. Московська фондова біржа взагалі охоплена панікою у зв'язку з кризою американських банків та брокерських фірм. Курс цінних паперів у Москві кілька тижнів поспіль падав так, що мало не сягнув підлоги. Російський уряд, у цілковитій відповідності до принципів так званої «керованої демократії», кілька разів наказами – річ нечувана на Заході – зупиняв торгівлю на фондовій біржі, прагнучи уникнути тотального колапсу свого ринку акцій.

Лідери європейських країн зібралися у Парижі після голосування у Конгресі і вирішили докладати спільних зусиль для подолання фінансової кризи на континенті. Отож, як бачимо, глобалізація не є лише модним терміном, це реальність.

Роль Конгресу не обмежується ухваленням закону про рятування банків

У загальних рисах програму наступних кроків виклала Ненсі Пелосі, спікер Палати Представників, нижньої палати Конгресу: «Ми віримо у вільний ринок, це частина нашої демократії, оскільки вільний ринок створює робочі місця, капітал, багатство. Але останнім часом ринок, що плавав без керма й вітрил, дійшов до хаосу. Одначе це вже у минулому. Настає інший час».

Ненсі Пелосі пропонує впровадити реформи, суворіше контролювати діяльність так званих «безтурботних гравців» –менеджерів великих інвестиційних фондів, які часом ризикують багатомільярдними ставками, що загрожує особистому благополуччю людей. Отож, Фінансова комісія Палати Представників проведе слухання, щоб визначити подальші дії, а комісія Контролю та урядових реформ на своїх слуханнях допоможе встановити, яким чином дійшло до нинішньої кризи і як уникнути такого становища на майбутнє. За словами Пелосі, йдеться про відповідальність за те, що сталося, впровадження реформ, що регулюватимуть діяльність фінансових інституцій, і розвиток економіки, у центрі уваги якої буде середній клас, щоб якомога більше американців брали участь у подальшій розбудові нашої країни.

Крім того, реформи мають захистити домовласників. Міністерство фінансів має отримати право видозмінювати існуючі іпотечні позики з тим, щоб запобігти втраті закладеної власності.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG