Доступність посилання

ТОП новини

Міні-саміт: кити ЄС намагаються порятуватися від фінансового шторму


Брюссель – У суботу, 4 жовтня, до Парижа з’їдуться лідери найбільших економік об’єднаної Європи. Канцлер Німеччини, прем’єри Італії та Британії долучаться до президента Франції, щоб разом із президентами Єврокомісії та Центробанку спільно шукати вихід із фінансової кризи, що докотилася до Європи. Та чи знайдуть вони спільну мову? Як засвідчили події останніх днів, ідеї порятунку «проблемних» банків одних країн Євросоюзу не збігаються з ідеями інших.

Важковики європейської та світової економіки, а саме Німеччина, Англія, Італія та Франція, завтра сядуть за стіл переговорів у Єлисейському палаці. Вони шукатимуть відповідь на запитання, «як рятувати фінансову систему Європейського Союзу».

Нагальність створення єдиної стратегії не лише у необхідності порятунку банківських установ. Наступного тижня в американській столиці має відбутися зустріч голів фінансових відомств країн «Групи Восьми». Тож, представникам Євросоюзу до неї необхідно підготуватися.

Французьке «так» – проти німецького «ні»

Французький президент Ніколя Саркозі раніше висунув ідею створити фонд допомоги, мета якого – допомагати тим фінансовим інституціям, які не витримують натиску світової кризи. На думку представників Франції, цей грошовий резерв мав би становити 300 мільярдів євро, відрахованих кожною країною-членом.

Проте, ідея Саркозі не знайшла підтримки німецького канцлера Анґели Меркель, яка навідріз відмовилася від ідеї подібних внесків. Воно й зрозуміло: з одного боку, справи у німецькій банківській системі дещо кращі, порівняно з іншими країнами. З іншого, Берлін готується до виборів, тож пані Меркель не бажає робити ризикованих кроків, щоб не впасти в очаїх виборців.

Потрібна єдина стратегія

Жан-Клод Юнкер, голова Єврогрупи, що опікується справами зони євро, ще раніше заявляв, що треба припинити одноосібні дії країн ЄС і перейти до загальноєвропейської стратегії.

Юнкер також відкидає потребу створення резервного фонду та рятівного плану за американським зразком. На його думку, європейський ринок стабільніший за ринок фінансів США.

Скільки країн – стільки й ідей?

На думку політичних аналітиків, очікувати рішучих кроків від завтрашнього міні-саміту лідерів Євросоюзу не слід. Французький політолог Сільві Бросоле зазначила, що як тільки Євросоюз наштовхнувся на кризу, то всі відчули, що об’єднана Європа – фікція. Адже виявилося, що в ЄС існують сили, що вважають за краще рухатися своїм шляхом. Вона наводить приклад Ірландії, що «пішла «проти течії» та наражає на небезпеку всю англо-ірландську рівновагу».

Зазначимо, що офіційний Дублін щойно ухвалив рішення про зняття обмежень на гарантії банківських вкладів та облігацій. Це викликало критику Англії, бо може призвести до відтоку англійського капіталу на сусідній острів.

Німеччина також, попри свою проєвропейську орієнтацію, в час кризи замкнулася на своїй власній логіці, зазначила в інтерв’ю Радіо Свобода Сільві Бросоле.

«Вони (країни ЄС-учасниці саміту) не мають спільного бачення того, як треба діяти, не мають однакової реакції на кризу. Можливо, що вони таки дійдуть згоди щодо незначної регуляції ринку, чи об’єднаних дій. Але спільної, об’ємної відповіді на кризу, що була б схожою на відповідь однієї федеральної держави, гадаю, не буде. Це нині надто складно», – припускає французький аналітик.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG