Доступність посилання

ТОП новини

Завдяки фінансовій кризі в Європі дешевшають нафтопродукти й житло


Брюссель – В чой час, коли весь світ з тривогою спостерігає за вільним падінням біржових індексів, оптимісти шукають позитивні боки кризи. І виявляється, хаос на всесвітньому кредитно-фінансовому ринку має й свої переваги. Це стосується, в першу чергу, простих європейців, що не без задоволення констатують падіння цін на автозаправних станціях та на ринку нерухомості.

Поглиблення фінансової кризи сповільнює світову економіку – це реальність. Проте, реальністю є й той факт, що внаслідок цього зменшується й потреба у нафті. Як наслідок – європейські водії ось вже втретє за останні декілька тижнів із радістю констатують подешевшання бензину та дизельного пального.

Х’юґ Робінсон, економічний аналітик незалежного центру «Відкрита Європа», що базується у Лондоні, зазначає: «Ціни на нафту, а отже й бензин, падають швидше, ніж ми могли б передбачити. І це може бути доброю новиною (для споживачів). Проте, очевидно, що це здешевлення не задовольняє тих, чий бізнес залежить від нафти».

Європейці також платитимуть менше за мазут для опалення житла. Як стверджують фахівці, його ціна наразі повернулася на рівень, що спостерігався на початку весни. І, звичайно ж, вартість мазуту видається набагато меншою у порівнянні до липневої, коли ціни барелю мало не щодня били рекорди.

Банківські проценти ростуть, а ціни на житло падають

Другим позитивним моментом є підвищення процентних ставок у європейських банках. З огляду на те, що довіра вкладників до цих установ зникала, власники банків розпочали активну боротьбу за клієнтів. Одним із способів збереження вкладників, стали привабливіші процентні ставки на довгострокові депозити.

Наступним обнадійливим моментом світової кризи є той факт, що в багатьох країнах Євросоюзу й за його межами, ціни на нерухомість поповзли донизу. Наприклад, в Бельгії вартість будинку, чи ділянки під забудову від початку нинішнього року впала на 15 відсотків. Місцеві оператори ринку нерухомості констатують: ціни на житло повернулися на рівень 2005 року. «Нині це – реальні ціни, що викликані зменшенням банківського кредитування на тривалі терміни», – пояснюють вони.

«Нерухомість повернулась на реальний рівень»

На думку економічного аналітика Х’юґа Робінсона, ціни на нерухомість – це один із найвагоміших елементів та джерел нинішньої світової кризи. Адже, вартість житла донині була дуже завищена.

Аналітик з центру «Відкрита Європа» пояснює: «Багато людей переконані, що ціни на ринку житла Британії були навіть більше завищені, ніж у Сполучених Штатах. Тож, в якийсь момент вони мусили повернутись на реалістичний рівень. Тому для людей, що не були власниками будинків і мають намір придбати їх в майбутньому, нинішні події матимуть позитивні наслідки»

Кризові гарантії

Останнім проясненням у захмареному небі світового ринку фінансів є гарантії вкладів. Із 20 тисяч вони піднялися до нового мінімуму 50-ти тисяч євро. Він діятиме на всій території ЄС.

При цьому, кожна країна може самостійно підняти планку гарантій на приватні банківські збереження. Наприклад, бельгійський мінфін вирішив встановити суму гарантії на рівні 100 тисяч євро. Цей крок – лише на період кризи і, як тільки ринок фінансів збалансується, гарантії повернуться на попередній рівень.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG