Доступність посилання

ТОП новини

Французький письменник-абсурдист отримав Нобелівську премію з літератури


Жан-Марі Ґюстав Ле Клезіо лауреат Нобелівської премії з літератури 2008 р
Жан-Марі Ґюстав Ле Клезіо лауреат Нобелівської премії з літератури 2008 р

.

Сергій Рачинський

Київ – Нобелівським лауреатом у четвер став Жан-Марі Ґюстав Ле Клезіо. Четвер – день літератури на Нобелівському тижні. Ле Клезіо – 68-річний французький письменник, який став відомим своїми абсурдистськими та сюрреалістичними творами.

Журі відзначило його як «автора нових напрямків, поетичних пригод і чуттєвого екстазу, дослідника суті людини за межами та всередині панівної цивілізації».

Жан-Марі Ґюстав Ле Клезіо народився в Ніцці в квітні 1940 року. Він закінчив університет у Ніцці за спеціальністю «література». Він також вчився в Англії в Бристолі та Університеті Лондона.

Дебютний роман 23-річний Ле Клезіо опублікував 1963 року. Книжка під назвою «Протокол» принесла йому репутацію авангардиста, номінацію на Ґонкурівську премію і премію Ренодо.

Письменник багато подорожував і його враження стали основою кількох творів, серед який критика виділяє видатний роман «Пустеля», в якому він змалював втрачену культуру північно-африканської пустелі, що контрастує з реаліями Європи, що були показані в романі очима «небажаних» іммігрантів.

Серед останніх робіт автора твір Ballaciner – дуже особисте есе про історію мистецтва кіно, про важливу роль кіно в житті автора.

Нобелівську премію з літератури вручають із 1901 року. Вибір гідного кандидата в цій номінації традиційно викликає найгостріші суперечки та нарікання на адресу Нобелівських комітетів, адже премію з літератури при житті так і не отримали багато класиків світової літератури. Серед них: Лев Толстой, Генрік Ібсен, Марсель Пруст. Цього року багато критиків чекали, що премія дістанеться комусь із американських письменників, бо Нобелівський комітет вже давно критикують за певний євро-центризм у виборі кандидатів.

Минулого року лауреатом премії стала англійська письменниця Доріс Лессінґ.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG