Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівська премія з хімії їде в Америку


Мартін Чалфі, Роджер Тсієн та Осаму Сімомура отримали Нобелівську премію з хімії 2008 року.
Мартін Чалфі, Роджер Тсієн та Осаму Сімомура отримали Нобелівську премію з хімії 2008 року.
Сергій Рачинський

Київ – Традиційно в середу визначаються лауреати Нобелівської премії з хімії. Цього року її отримають вчені, що працюють у США, – японець Осаму Сімомура і двоє американських науковців Мартін Чалфі та Роджер Тсієн.


Нобелівський комітет відзначив відкриття ними зеленого флуоресцентного білка (GFP) та розроблені ними технології застосування цього білка в наукових дослідженнях та медицині.

За допомогою цього білка, що світиться яскравим зеленим світлом в ультрафіолетових променях, стало доступним спостереження за тими процесами, які раніше були невидимими, а отже, стало можливим вивчення клітин мозку чи поширення ракових клітин. Використовуючи GFP, вчені тепер здатні спостерігати біологічні процеси, що йдуть навіть у межах однієї клітини організму.

Зелене світло живого


Осаму Сімомура був першим, хто виділив GFP та з’ясував, яка саме частина цього білка «відповідає» за випромінювання зелених променів. Вчений народився в японському місті Кіото в 1928 році, а роботи з вивчення зеленого флуоресцентного білка вів у американському Принстоні з 1960-х років. Зараз він живе та працює в США.

Роджер Тсієн народився в Нью-Йорку в 1952 році та став доктором наук у Кембриджі в Великій Британії. Він зробив важливий внесок в розуміння того, яким чином білок GFP випромінює. Він також зміг отримати варіанти, білка що випромінюють промені інших кольорів. Зараз Роджер Тсієн – професор Університету Каліфорнії в Сан-Дієґо, США.

Мартін Чалфі народився в США в 1947 році та отримав ступінь доктора в Гарварді. Саме Мартін Чалфі продемонстрував, наскільки важливими є властивості «зеленого» білка для вивчення різних філологічних явищ.

Першим лауреатом Нобелівської премії з хімії був нідерландський хімік Якобус Генрікус Ван ’т Гофф у 1901 році. Він вивчав осмотичний тиск у розчинах.

А минулого року премією був відзначений німець Ґергард Ертль за його внесок у вивчення хімічних процесів на твердих поверхнях. Ці дослідження є надзвичайно важливими для виробництва ефективних каталізаторів, що використовуються у промисловості.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG