Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ оскаржить ліквідацію суду, в якому зупиняли указ про вибори


Заступник лідера фракції Блоку Юлії Тимошенко Андрій Портнов заявив, що указ Президента про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва буде зупинено рішенням суду.

Блок уже готує документи для такого оскарження, заявив він увечері в понеділок агентству «Інтерфакс-Україна».

Портнов назвав цей указ черговим антиконституційним кроком Президента і безпрецедентним прикладом узурпації влади.

Дещо раніше ввечері в понеділок на інтернет-сайті голови держави з’явився текст указу Віктора Ющенка, яким ліквідовується Окружний адміністративний суд Києва.

Замість нього від вівторка мають бути створені два нові суди – Центральний і Лівобережний окружні адмінсуди Києва.

Міністр юстиції Микола Оніщук раніше пояснював, що Президент за Конституцією має право ліквідовувати, утворювати і реорганізовувати суди, тільки має робити це за поданням із Мінюсту.

За даними агентств, цього разу таке подання надійшло за підписом одного з заступників міністра юстиції.

Іще в п’ятницю Президент своїм указом скасував призначення на посаду судді нині ліквідовуваного суду Володимира Келеберди.

Того дня цей суддя за позовом Блоку Юлії Тимошенко ухвалив заборону чинити дії, спрямовані на розпуск парламенту і підготовку до дострокових виборів.

Через цю заборону Центрвиборчком не зміг почати підготовку до виборів.

Тепер це рішення Секретаріат Президента оскаржує в Київському апеляційному адміністративному суді. Розгляд справи, який протягом неділі й понеділка по суті не почався, далі перенесли на ранок вівторка.

І в Секретаріаті, і в Міністерстві юстиції рішення зупинити чинність указу про вибори вважають неправочинним і кажуть, що такі укази вповноважений розглядати тільки Конституційний Суд, а не суд загальної юрисдикції.

Окремо це рішення судді Київського окружного адмінсуду оскаржила в Київському апеляційному адмінсуді й Генеральна прокуратура.
XS
SM
MD
LG