Доступність посилання

ТОП новини

Борис Тарасюк: На позачергових виборах, швидше за все, гору візьмуть антидержавницькі сили


Гість Вечірньої Свободи: народний депутат, лідер Народного руху України, колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Україна не може знайти 8 мільйонів доларів для того, щоб викупити українців, які перебувають на борту судна «Фаїна», захопленого піратами.

Проте ми з Борисом Тарасюком будемо говорити не про це. Я думаю, що у Вас немає 8 мільйонів доларів для того, щоб викупити українських заручників?


Борис Тарасюк: Все життя жив і продовжую жити на зарплату.

– А хтось може знайти в Україні ці 8 мільйонів, як Ви вважаєте?

– Так, безумовно.

– Звідки?

– Власники суден, страхові компанії.

– А, скажімо, омбудсмен Карпачова може цьому посприяти?

– Я не думаю, що вона може посприяти вибиттю грошей. Але це справа виключно власників суден.

– Але йдеться про українських громадян.

– Так, безумовно.

– Пане Тарасюк, для чого Ви збиралися до США? Для того, щоб поінформувати своїх колег у США про критичну ситуацію в Україні і для того, щоб дістати ще один негативний відгук із боку Заходу на рахунок доцільності проведення дострокових парламентських виборів?

– Я думаю, що не варто все вимірювати нашою внутрішньополітичною ситуацією.

У даному разі йдеться про міжнародну конференцію, яка є традиційною, яка проводиться щороку. Ця конференція мала б концентрувати увагу навколо питань зовнішньої політики передусім…

– Ви маєте на увазі конференцію Українського конгресового комітету Америки?

– Ні-ні. Це міжнародна конференція за участю американських, українських, європейських політиків. Назва цієї конференції – «Україна на шляху до зрілої демократії».

– Це проводить Український конгресовий комітет Америки.

– Вона періодично проводиться. І не тільки Конгресовий комітет Америки її проводить. Там ціла низка організаторів, в тому числі й Колумбійський університет.

– Із ким би Ви мали спілкуватися там?

– Мене запросили виступити разом з польськими колегами на тему щодо розвитку українсько-польських відносин.

Так що нічого спільного з нашою внутрішньополітичною ситуацією це не мало і не повинно було б мати. Але саме через внутрішньополітичну ситуацію мені довелося відмовитися від участі в цій конференції.

Моя участь уже стала традиційною. Я майже жодної конференції такої не пропускав. На жаль, цього разу довелося пропустити.

– Можу зазначити як колишній учасник цього круглого столу в статусі журналіста, що там колись брав активну участь пан Григорій Немиря. Я не знаю, чи він поїхав цього року. Він завжди відстоював євроатлантичну інтеграцію, необхідність євроатлантичної інтеграції України. Нині пан Немиря перебуває в уряді, очолюваному Юлією Тимошенко.

– Так само, як і половина уряду з НУНС.

– Ви знаєте, про все це можна вже говорити в минулому часі, оскільки Україна все одно рухається вперед, незважаючи на те, що кризовим шляхом.

– Питання полягає в тому, що таке «перед». Може, й назад.
Усі дають негативні оцінки позачерговим виборам головним чином через те, що в умовах глобальної фінансової кризи треба було б об’єднатися всім українським політикам, інститутам влади для того, щоб впоратися з цією бідою, а не штовхати країну на позачергові вибори

– Є певна суперечність взагалі в цій ситуації, яка складається. Всередині України несподіваний для когось альянс Партії регіонів і БЮТ назвали прокремлівським. Ви пам’ятаєте про це, так? Натомість бачимо, що Захід ц цілому негативно оцінює дострокові українські вибори. Чому?

– Так, відомо, що багато іноземних аналітиків, не тільки аналітиків, відомих політиків, таких, як колишній президент Польщі Александер Кваснєвський, один із віце-президентів Європейської народної партії, куди входять, до речі, і НУНС, і БЮТ, і НРУ… Так от, всі дають негативні оцінки позачерговим виборам головним чином через те, що в умовах глобальної фінансової кризи треба було б об’єднатися всім українським політикам, інститутам влади для того, щоб впоратися з цією бідою, а не штовхати країну на позачергові вибори. Так виходить, що вже для України щороку вибори проводяться. Звичайно, що ці вибори не можуть сприяти підвищенню стабільності в нашій державі.

Більше того, вважаю, їхнє оголошення Президентом помилкою. Хоча він і мав підстави за Конституцією це зробити.

У той же час я вважаю, що ці вибори з огляду на рейтинги політичних сил, які можуть піти на вибори, показують, що, швидше за все, гору візьмуть на цих позачергових виборах антидержавницькі сили.
Швидше за все, гору візьмуть на цих позачергових виборах антидержавницькі сили… Відтак буде згорнуто внутрішньополітичний і зовнішньополітичний курс нашої держави. Це завдасть шкоди інтересам України і всередині, і ззовні

– Це кого Ви називаєте? Партія регіонів і комуністи?

– Партія регіонів, комуністи, соціалісти, інші маргінальні політичні сили – вони можуть утворити більшість, і, швидше за все, демократичні сили не наберуть більшості голосів.

Відтак буде згорнуто внутрішньополітичний і зовнішньополітичний курс нашої держави. Це завдасть шкоди інтересам України і всередині, і ззовні.

– А який вихід? Ви говорите про шкідливість позачергових виборів, так само і Захід говорить про те ж, нібито не одноголосно. Але ніхто не дає рецепту, що ж робити, коли коаліції немає в парламенті, коаліція зруйнована, і як не проводити вибори?

– Хочу нагадати, що НРУ, депутати-рухівці виступали проти того, щоб фракція НУНС виходила з коаліції. Це була помилка. І ця помилка дорого коштує нашій державі і всім демократичним силам.

Думаю, що вихід був. Вихід полягав у тому, щоб не приймалося рішення фракцією «Наша Україна» про вихід з коаліції. Якщо ж таке рішення прийняте було, то був час, щоб переглянути це рішення.

Крім того, було 30 днів, які відведені Конституцією на формування нової більшості у Верховній Раді. Був шанс сформувати коаліцію в складі НУНС, БЮТ і Блоку Литвина.
Керівництвом фракції НУНС було зроблене все, щоб зірвати ці переговори, не допустити або виробити такі позиції на переговори, які були б неприйнятні нашим партнерам або які виглядали б як ультиматум

Як учасник переговорів хочу зазначити, що керівництвом фракції НУНС було зроблене все, щоб зірвати ці переговори, не допустити або виробити такі позиції на переговори, які були б неприйнятні нашим партнерам або які виглядали б як ультиматум.

– Пане Тарасюк, Ви говорите, що антидержавницькі сили прийдуть до влади, можливо, в результаті позачергових виборів. Проте чи не було антидержавницьким сполучення БЮТ та Партії регіонів? А тепер Ви нібито тяжієте до БЮТ і називаєте проведення виборів «помилковим».

– Я прошу керуватися тим, що я особисто говорю, а не тим, що хтось говорить про те, що я нібито думаю. Так от, я ніде не висловлювався про те, що ми будемо блокуватися з БЮТ. Це, думаю, і Вам треба знати, і всім радіослухачам…

– Ну, я можу Вашу сьогоднішню заяву подивитися…

– Подивіться.
Я ніде не висловлювався про те, що ми будемо блокуватися з БЮТ

– Як повідомляє «Українська правда» з посиланням на «Інтерфакс-Україна», Тимошенко і Тарасюк вже «розписалися» до виборів.

– Так Ви ж читаєте заголовки, а не те, що я сказав.

– Ні, я весь матеріал прочитав. І інформацію газети «Комерсант-Україна»: Заяви про союз БЮТ і НРУ мають під собою фактичне підґрунтя. Юлія Тимошенко була присутня на засіданні центральної ради Руху 20 вересня. На ньому запросила НРУ йти на дострокові вибори в Раду разом з БЮТ. Після чого…

– Але ж рішення партійних органів не було.

– Але Ви маєте внутрішньопартійну позицію…

– Давайте не будемо говорити на цю тему, тому що я знаю більше, ніж Ви, про те, що робиться в НРУ.

– Звичайно, Ви ж голова.

- Я хочу сказати, що лише з’їзд може визначити формат нашої участі у виборах. З’їзд не проводився, рішення не приймалося.
Цікаво буде спостерігати за реакцією наших колег, коли в новообраній Верховній Раді створиться коаліція між Партією регіонів і силами, що згуртувалися навколо Президента Ющенка

– Я спрощу питання. Я не буду говорити про ваш можливий альянс із…

– Тепер про Партію регіонів і про БЮТ. Я, як і всі демократи, негативно поставився до змички Партії регіонів і БЮТ та голосування цілої низки законопроектів, які суперечили Конституції, які були спрямовані проти Президента. Я це не міг підтримати.

У той же час я хочу сказати, що цікаво буде спостерігати за реакцією наших колег, коли в новообраній Верховній Раді створиться коаліція між Партією регіонів і силами, що згуртувалися навколо Президента Ющенка. Це буде цікаво подивитися на цю ситуацію.

– Ви прогнозуєте такий перебіг подій, якщо вибори відбудуться?

– Так…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG