Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр не виконає указ про вибори, але Президент їх проведе


На засіданні РНБО в вівторок вони були поруч, але позиції мають протилежні
На засіданні РНБО в вівторок вони були поруч, але позиції мають протилежні
Указ Президента про достроковий розпуск парламенту і призначення позачергових парламентських виборів «не спрацював» і «втратив можливість бути реалізованим», а дострокові вибори провести буде неможливо, заявила Юлія Тимошенко.

На її думку, однією з причин є те, що, мовляв, не минув рік, протягом якого не можна розпускати парламент, а другою – що на вибори немає коштів. (Ці кошти її ж уряд і відмовився надати всупереч рішенню Ради нацбезпеки й оборони і указові Президента.)

Виступаючи на прес-конференції в Брюсселі в середу, Прем’єр-міністр заявила, що Президентові не варто видавати новий указ про перенесення дочасних виборів на пізніший термін, а треба відновити коаліцію її Блоку Юлії Тимошенко і Блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

При цьому вона додала, що в цих двох фракціях разом 228 депутатів, що достатньо для коаліції, і якщо фракція НУНС більшістю голосів її членів ухвалить увійти до коаліції, то не треба рахувати думки окремих членів фракції, бо коаліцію, за рішенням Конституційного Суду, складають цілі фракції.

Тимошенко також заявила, що до коаліції готовий приєднатися і Блок Литвина.

Вона закликала Віктора Ющенка повернути фракцію НУНС у коаліцію «задля України і її євроінтеграції», враховуючи також позицію Європейської народної партії.

ЄНП підтримала голову уряду, а не держави

Ця загальноєвропейська політична організація, на саміті якої була в середу в Брюсселі Юлія Тимошенко, закликала Віктора Ющенка відновити коаліцію «демократичних і проєвропейських сил в Україні».

Заяву такого змісту зачитав у Брюсселі голова цієї загальноєвропейської політичної організації Вілфрід Мартенс на прес-конференції разом із Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко.

ЄНП заявляє про важливість мати в умовах кризи «ефективний стабільний уряд» і повторює цю фразу ще раз: Як мовиться в заяві, нові, треті за останні три роки, вибори «підірвуть стабільність в Україні», якій потрібно «не нові вибори, а відповідальне лідерство і стабільний уряд».

Заява, яку ухвалило напередодні політбюро партії, також висловлює «цілковиту підтримку тим лідерам, які роблять усе для стабілізації урядової коаліції».

Вілфрід Мартенс до цієї заяви додав, що така, за словами журналістів, пряма підтримка однієї зі сторін українського політичного протистояння – не напад на Президента Віктора Ющенка, а прохання і пропозиція йому змінити рішення про розпуск і дострокові вибори парламенту.

Європейська народна партія – загальноєвропейська політична організація правого спрямування, що об’єднує 74 партії з 38 країн континенту.

Юлія Тимошенко є лідером партії «Батьківщина»; Віктор Ющенко є почесним головою партії «Народний союз «Наша Україна». Ці партії, як і партія «Народний рух України», мають у ЄНП статус члена-спостерігача. До того, як «Батьківщина» отримала цей статус, на саміти ЄНП завжди їздив Віктор Ющенко.

Позачергові вибори відбудуться попри «політичне рейдерство» БЮТ – Ющенко

Тим часом Віктор Ющенко не збирається відступати від своєї позиції.

«Вибори відбудуться незалежно від трюків, які веде Прем’єр-міністр та її політична сила», – наголосив Президент під час прес-конференції, перебуваючи в середу в Запоріжжі.

Загалом він оцінив дії Блоку Юлії Тимошенко в парламенті та судах як «політичне рейдерство і злочинні дії проти демократії».

Ющенко впевнений, що найближчим часом буде знайдено спосіб, як профінансувати виборчу кампанію.

«Я не зійду як Президент із процесу забезпечення дострокових виборів», – наголосив голова держави і закликав «зняти ілюзію щодо того, відбудуться ці вибори чи ні».

За його словами, блокування роботи судів «засвідчило значний вплив однієї політичної сили на роботу судової системи» і ще раз підтвердило нагальність реформування цієї системи.

«Гідні відповіді» на такі дії, додав Ющенко, він знайде протягом найближчих кількох днів.

«Якщо ми проміняємо законність на доцільність, це призведе до громадянського протистояння», – застеріг він.

Богатирьова: Президент має досить способів забезпечити фінансування виборів

Секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова теж знає дещо про плани голови держави, яким чином провести вибори.

Існує кілька інструментів, за допомогою яких Віктор Ющенко може домогтися від уряду виконати рішення РНБО про фінансування дострокових парламентських виборів, заявила вона.

За словами Богатирьової, Президент визначиться, який із цих інструментів застосовувати, і найближчим часом громадськість дізнається про це.

При цьому вона додала на прес-конференції в середу, що уряд іще може сам схвалити фінансування виборів, щоб не загострювати ситуацію.

За її словами, жодних непорозумінь із цього приводу не буде, і вибори не буде перенесено.

Богатирьова додала, що указ Президента про достроковий розпуск парламенту і призначення позачергових парламентських виборів «ідеально» відповідає Конституції, і поставити ці вибори під сумнів «не вдасться».

Вона нагадала, що українське законодавство передбачає «певну відповідальність» за невиконання рішень голови держави, а відтак «гратися» з цим «недоречно».

Минулого тижня Президент видав указ про достроковий розпуск парламенту і призначення позачергових парламентських виборів через те, що коаліція БЮТ і НУНС розпалася, а нової створити не вдалося.

Президент і його прихильники стверджують, що в розпаді коаліції був винен БЮТ, який вчинив зраду коаліційних інтересів.

Прем’єр і її блок заявляють, що то Секретаріат Президента зробив усе, щоб розвалити коаліцію, а потім не дати поновити її.

Прем’єр-міністр і її уряд відмовляються фінансувати вибори, а депутати від Блоку Юлії Тимошенко блокують ці вибори в судах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG