Доступність посилання

ТОП новини

Фінансова криза змінює раціон та одяг італійців


Банкнота номіналом у 2000 лір із зображенням видатного італійського радіоінженера Ґульєльмо Марконі. Це ледь більше від нинішнього 1 євро
Банкнота номіналом у 2000 лір із зображенням видатного італійського радіоінженера Ґульєльмо Марконі. Це ледь більше від нинішнього 1 євро

Рим — Фінансові потрясіння на світових біржах докотилися і до столу пересічних європейців.

Четверо італійців з десяти змінили свій щоденний раціон: їдять менше хліба, фруктів та яловичини, а більше макаронів і курятини.

У середньому 500 євро щомісяця — приблизно таку суму із сімейного бюджету витрачає нині італійська родина на харчування. Більша частина цих коштів іде на купівлю м’яса, овочів, фруктів, хліба, макаронів, молочних продуктів і риби.

Поступово дедалі більше італійців змушені пристосовуватися до невтішних економічних реалій. Змінюється вміст їхнього гаманця і відповідно змінюються кулінарні смаки. Як інформує Національна агроспілка, за останні місяці помітно зменшилося споживання хліба, червоного м’яса та фруктів, овочів. Натомість більше розкуповують макаронних виробів і молока. Справжній бум на куряче м’ясо: його споживання зросло майже на 7 відсотків. Жителі півострова адаптуються до біднішої кухні, менш насиченої жирами, кажуть фахівці.

Президент Національної агроспілки Італії Серджіо Маріні виділяє дві причини, які сприяють переорієнтації попиту італійців. «З одного боку, фінансова криза у світі. Вона у свою чергу породжує економічну скруту в країні, що штовхає споживача обирати дешевші продукти і у місцях, де, як вважають, краще співвідношення ціни і якості. Скажімо, купують харчі безпосередньо від фермера-виробника», вважає пан Маріні.

З городу до столу

Щоб прилаштуватися до ситуації, споживачі чимдалі частіше покладаються на місцеві агроресурси. Двоє із трьох мешканців закуповують овочі, фрукти, яйця, молоко, сири і м’ясо прямо на угіддях сусідніх сільгоспвиробників. Та італійських покупців у даному випадку приваблюють не стільки ціни, скільки якість товару і довіра до виробника.

Побоювання зросли після свіжих скандалів з отруєним китайським молоком та підробними сирами іноземного виробництва. Але до продуктів з маркою «Вироблено в Італії» також прискіплива увага і споживачів, і в першу чергу органів контролю.

Зростає обсяг продажу в оптових супермаркетах. Там пропонують знижки на продукти без етикеток відомих марок. Якщо великі мережі супермаркетів ще тримаються на плаву, то більше потерпають від нинішніх економічних негараздів малі магазини роздрібної торгівлі.

Незважаючи на скрутний період, 72 відсотки італійців не погоджуються з дедалі більшим розповсюдженням генетично модифікованих продуктів. Вважають, що цей тип харчів менш корисний для здоров’я, ніж традиційна їжа.

Втім, мало хто вірить, що кулінарні уподобання місцевого населення таки зазнають кардинальних змін. Італійці-гурмани завжди вишукано обирають щоденне меню, та й гроші на харчах не звикли економити.

Одяг: вперед у минуле


У часи фінансової кризи ризикує змінити обличчя й італійська мода. Людям пропонують одягатися у костюми з дешевого і якісного волокна. На міжнародному форумі Національної агроспілки вже представили першу колекцію жіночого та чоловічого одягу. У період фашистської диктатури ця міцна тканина, що не промокає, була дуже поширена, з неї шили також уніформи. Зважаючи на високі ціни і зменшення виробництва вовни за кордоном, зазначають експерти, сьогодні, як ніколи, доречно повернутися до колишньої моди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG