Доступність посилання

ТОП новини

«Заборона НБУ знімати строкові вклади – для нас це дефолт» – експерт Moody's


Протягом останніх тижнів світові рейтингові агентства один за одним зменшують рейтинги України і цим посилають сигнал для інвесторів про те, що ризики в Україні зростають. Останнім на перегляд свого бачення перспектив українського фінансового ринку пішло агентство Moody's, яке змінило прогноз українських рейтингів з позитивного до стабільного. Радіо Свобода запросило до розмови віце-президента компанії Джонатана Шиффера і попросило його пояснити, як інвестори оцінюють нинішню ситуацію в українській економіці.

Джонатан Шиффер
– З огляду на сповільнення економічного зростання та ускладнення в отриманні кредитів і те, як це вплине на платіжний баланс та бюджет України, а також на українську валюту, ми вважаємо, що у всіх цих галузях Україна матиме труднощі. Тому Moody's вважає, що сигнал, який потрібно дати фінансовим ринкам, має полягати у тому, що ми навряд чи піднімемо рейтинг України упродовж найближчих 15 місяців.

Але ви змінили не лише прогноз, але і сам рейтинг для депозитів у місцевій валюті. З чим пов’язане це рішення?


Ми змінили рейтинг для будь-якого банку, що працює в Україні, який відображає вашу можливість отримати гроші з вашого рахунку в гривнях. Це рішення пов’язано з тим, що Національний Банк України, разом з іншими заходами, змінив умови контракту для приватних осіб-вкладників. Тобто люди, які мали гривневі строкові депозити, тепер не можуть вибрати ці гроші з банку до кінця терміну дії угоди. Раніше вони б просто не отримали відсотки на цей депозит, але тепер ви взагалі не можете забрати ці гроші до певного терміну. Для нас це порушення контракту, для нас це дефолт. Зараз центральні банки в усьому світі намагаються врятувати свої банківські системи, вони, так само, як і в Україні, збільшують гарантії депозитів, вживають інші заходи, але обмеження вибору грошей - це останній захід, а не перший.

Уряд зараз веде переговори з Міжнародним Валютним Фондом про надання Україні позики до 14 мільярдів доларів на підтримку фінансової системи. Як Ви розцінюєте цей крок?

Збільшення боргу, а позика МВФ – це борг, який потрібно повертати, звичайно погіршує рейтинг, бо збільшує загальну заборгованість держави. Але в нинішніх умовах – це позитивний крок, бо держава зможе видати позику місцевим банкам у разі потреби і підтримати таким чином фінансову стабільність. Тому, загалом, це позитивний крок.

Українські банки упроовж останніх років були дуже привабливими для європейських банків, які радо купували їхні активи. Чи українська банківська система тепер стала більш вразливою до світової фінансової кризи?

Більшість запозичень у закордонній валюті відбувалося саме через філії західноєвропейських банків. Ми зараз пильно стежимо за тим, чи іноземні банки, такі як французький банк Societe General, чи Raiffeisen, австрійський банк, потрапили під фінансовий тиск у себе вдома, що могло б призвести до того, що вони скорочують кредити для своїх філій в Україні. Поки що ми цього не спостерігаємо.

Зараз в Україні багато говорять про те, що Україна, інтегрувавшись у світову економіку, імпортує і її проблеми. Наскільки нинішні фінансові труднощі є, так би мовити, внутрішнього виробництва, чи завезені з-за кордону?

Гадаю, що більшість аналітиків, включно з нами, усвідомлює, що, звичайно, є зв’язок між політичною нестабільністю та рішеннями, які ухвалюють інвестори щодо України. Але політична нестабільність в Україні триває вже багато років, і вона не заважала інвесторам працювати в Україні, поки не сталася глобальна фінансова криза. На мою думку, зараз змінилася не внутрішня невизначеність, змінився глобальний клімат.

(Київ Прага)

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG