Доступність посилання

ТОП новини

Політичний вимір кризи


Світова економічна криза в Україні стала політичним чинником. Прем’єр задля мінімалізації наслідків кризи пропонує зберегти Верховну Раду і утворити нову парламентську коаліцію, до складу якої увійшли б усі фракції парламенту. Натомість Президент, пропонуючи свій набір антикризових заходів, вважає ініціативу Прем’єра недоцільною.Крім того, він вимагає більше повноважень для Ради національної безпеки і оборони.

Всі – проти кризи

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко закликала всі політичні сили створити коаліцію подолання наслідків світової економічної кризи. За словами Прем’єра, до її складу мали б увійти всі політичні сили, представлені в парламенті. Відповідно, вони б мали переформатувати і склад уряду.

«Я вчора звернулася до всіх політиків парламенту і запропонувала, що в такі складні часи всім треба стати однією командою, - заявила Юлія Тимошенко. - Немає іншого виходу. Кожна політична сила може запропонувати в уряд найкращих своїх фахівців найкращих менеджерів на посади міністрів, заступників міністрів, керівників всіх рівнів”.

Однак серед парламентських фракцій до пропозицій Тимошенко дослухалися лише очолювана нею політична сила – БЮТ, фракція КПУ та частина депутатів з НУНС. Критично відгукнувся щодо ініціативи голови уряду лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович. За його словами, заклик Тимошенко є черговою авантюрою.Щоб стабілізувати ситуацію, за словами голови Партії регіонів, треба щонайшвидше переобрати Верховну Раду.

Скоротимо чиновників – посилимо РНБО

Президент Віктор Ющенко також не підтримав ініціативи голови уряду щодо створення нової коаліції. Він назвав її зайвою. У свою чергу він зажадав розширення повноважень РНБО. «Віктор Ющенко зауважив, що в умовах економічної нестабільності розглядає РНБО як ключовий координаційний орган, який має швидко і якісно формувати відповіді на кризові виклики, - озвучила позицію Глави держави його прес-секретар Ірина Ванникова. – На його думку, ініціатива Прем’єр-міністра щодо створення так званої коаліції захисту від світової фінансової кризи у цих умовах є недоречною. Президент вважає, що подібні штучні утворення поступаються РНБО у легітимності, мобільності і фаховому рівні».

Єдине, в чому збіглися думки і Президента, і Прем’єра – необхідність зменшити витрати з держбюджету. Президент розвинув заклик Голови уряду щодо економії бюджетних коштів. Зокрема, він заявив про скорочення на 20% апарату Секретаріату Президента та намір скоротити вертикаль виконавчої влади загалом. Зазначимо, що заклик про скорочення кількості держслужбовців є традиційним. Проте варто нагадати, що, попри заяви політиків, кількість держслужбовців в Україні стабільно зростає, у той час як кількість населення зменшується.

Як зазначає політолог Кость Бондаренко, розгляд антикризових ініціатив фактично звівся до чергового етапу боротьби між Президентом і Прем’єром.

«Ющенко і Тимошенко обмінялися ударами, - каже пан Бондаренко, - але удари були відбиті протилежною стороною. Зранку здавалося, що Тимошенко взяла гору, поставивши Ющенка в незручну ситуацію. Она зробила все для того, щоб покласти провину за кризу на Президента. Але Президент фактично відбився, нагадавши, що РНБО може взяти на себе відповідальність і реально впливати на ситуацію в країні».

Завтра Верховна Рада має зібратися, щоб ухвалити необхідні антикризові закони. Політики обіцяють злагоджену роботу.

(Київ - Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG