Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь і Чехія відновили перервані в 2002 році офіційні контакти


Сьогодні відбувся робочий візит до Мінська делегації МЗС Чехії на чолі з першим заступником міністра закордонних справ Томашем Пояром.

Цей візит називають особливим у зв’язку з тим, що він перший за 6 років, і тому, що від 1 січня 2009 року Чехія перебирає на себе головування в Європейському Союзі, відтак ідеться не тільки про двосторонні відносини, а й про перспективи відносин Білорусі з ЄС.

Свій візит чеський урядовець почав із зустрічі з білоруською опозицією. Голова Об’єднання громадянської партії Анатоль Лябедька після пререговорів повідомив Радіо Свобода, що білоруські опозиціонери передали Томашеві Пояру у письмовому вигляді свої пропозиції: «Це наше бачення того, що необхідно зробити, щоб налагодити партнерство з Європейським Союзом».

Принциповою позицією Лябедька назвав те, що голос прихильників демократичних змін у Білорусі має бути почутим.

Після цієї зустрічі чеська делегація зустрілася з булоруськими урядовцями.

Останнім чеським чільним політиком, який відвідував Білорусь, був у 2002 році тодішній прем’єр Мілош Земан.

Дипломатичні місії в двох країнах нині очолюють тимчасові повірені.

У 2002 році Чехія відмовила у візі президентові Білорусі Олександру Лукашенку, коли той збирався взяти участь в саміті НАТО в Празі. У 2006 році білоруська влада відмовила у видачі візи тоді чеському сенаторові, а нині міністрові закордонних справ Карелу Шварценберґові.

XS
SM
MD
LG