Доступність посилання

ТОП новини

На захоплену піратами «Фаїну» передадуть продукти харчування


Як повідомили в прес-службі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, перебуваючи в Кенії з робочим візитом, Ніна Карпачова продовжує переговори про звільнення екіпажу судна «Фаїна» з піратського полону.

Український омбудсмен провела багато зустрічей з рядом посадових осіб Кенії, серед яких спікер парламенту, міністр оборони та начальник генерального штабу.

Враховуючи результати всіх переговорів, Уповноважений з прав людини вважає, що переговорний процес щодо визволення екіпажу «Фаїни» увійшов у вирішальну стадію. Враховуючи ситуацію в Сомалі, де настав колапс держави як такої, у переговорному процесі досягнуто згоди щодо підключення ради старійшин племен.

Уже відбулось засідання Ради старійшин того сомалійського племені у Хобіо, до якого відносяться пірати, що захопили «Фаїну». Хоча 14-18-річні пірати не дослухаються у всьому до старших, проте вони не можуть абсолютно ігнорувати позицію старійшин.

За результатами активного переговорного процесу, який триває в Кенії, позитивно вирішили питання щодо постачання на судно продуктів харчування, зокрема олії, цукру, сухого молока і спагеті, а також питної води, оскільки іншого в тій частині Сомалі придбати неможливо.

25 вересня пірати захопили біля берегів Сомалі судно «Фаїна», у складі екіпажу якого – 17 громадян України. На борту судна є 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії.

Судно перебуває під наглядом декількох американських кораблів, які мають завдання не допустити вивантаження зброї на берег.

Пірати, за різними даними, вимагають від 8 до 20 мільйонів доларів викупу за моряків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG