Доступність посилання

ТОП новини

Оператор «Фаїни» хоче визволити тільки екіпаж і судно – пірати


Українська компанія «Томекс Тім», яка керує діяльністю викраденого біля Сомалі судна, не має наміру домовлятися і про вантаж озброєнь на борту «Фаїни», заявив речник викрадачів.

Як сказав Суґуле Алі в понеділок агентству «Асошіейтед Прес», пірати ще в п’ятницю отримали факс від представника компанії про те, що уряд Кенії, якій належить зброя, відмовився платити викуп, а «Томекс Тім» готовий домовлятися про викуп тільки за екіпаж і судно.

Відтак представник компанії Віктор Муренко в листі до викрадачів заявив, що вони можуть на власний розсуд потопити чи якось інакше знищити зброю.

За словами представника піратів, нинішній капітан судна Віктор Нікольський підтвердив підпис свого керівника під листом.

Тим часом речник власника «Фаїни», бізнесмена Вадима Альперіна, заявив тому ж агентству, що вивантажити зброю з судна, яке перебуває в морі, чи знищити її, не пошкодивши самого судна, фізично неможливо.

Як сказав Михайло Войтенко, власника не цікавить доля вантажу, і він «уже прокляв його, як тільки міг».

Чия відповідальність?

У Кенії міністр закордонних справ Мосес Ветанґула повторив, що його уряд не збирається платити викуп, відповідальність за зброю аж до її доставки несе «Томекс Тім».

Раніше, в Україні перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов повідомляв, що зброю до Кенії з України постачали на умовах CIF.

Це означає, що відповідальність за товар і його транспортування переходить на покупця в момент, коли його завантажують на судно в порту відправлення.

Відтак український віце-прем’єр наголошував, що відповідно до угоди, підписаної з Міністерством оборони Кенії, відповідальність за цей вантаж лежить на Міноборони Кенії.

Умови постачання також передбачають, що вантаж застрахований.

Судно «Фаїна» з екіпажем із 17 громадян України, 3 громадян Росії (один із них помер) і 1 мешканця Латвії без громадянства і вантажем із 33 танків Т-72, 6 ракетних систем залпового вогню, 6 зенітних установок, 150 гранатометів і майже 14 тисяч 125-міліметрових артилерійських снарядів пірати викрали біля берегів Сомалі понад місяць тому, 25 вересня.

За офіційними даними, цю зброю закупила в України Кенія.

Пірати вимагають за звільнення екіпажу й судна викуп, суму якого, за різними даними, називають від 8 до 20 мільйонів доларів.

Захоплене судно перебуває біля узбережжя центральної частини Сомалі під наглядом кількох американських військових кораблів, які мають не допустити можливого вивантаження зброї на берег.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG