Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: стороннє втручання може зашкодити переговорам зі звільнення «Фаїни»


У Міністерстві закордонних справ України вважають, що втручання стороннього чинника в переговорний процес щодо звільнення екіпажу судна «Фаїна» може завдати шкоди.

Як заявив речник МЗС Василь Кирилич, переговорний процес проводиться за схемою, що вже апробована і усталена міжнародною практикою. Тобто переговори проводить або судновласник з піратами, або представник судновласника. Жодна інша сторона безпосередньої участі в переговорах з піратами не бере.

«Тому, за тих умов, якщо в переговорний процес є спроба втрутитися іншого чинника, який не наділений повноваженнями здійснення переговорів, то в цьому разі справі переговорного процесу і його успішного завершення може бути завдано шкоди», – наголосив представник МЗС.

Відповідаючи на запитання щодо сьогоднішніх повідомлень про нібито погрозу піратів вбити членів екіпажу судна, якщо протягом доби за них не заплатять викуп, Василь Кирилич зазначив, що такі заяви лунали вже неодноразово. За його словами, вони спрямовані на те, щоб активізувати процес передачі викупу.

Пірати захопили судно «Фаїна» біля берегів Сомалі 25 вересня. У складі екіпажу корабля – 17 громадян України. На борту судна – 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії.

Судно перебуває під спостереженням декількох американських кораблів, завдання яких – не допустити вивантаження зброї на берег.
Пірати, за різними даними, вимагають від 8 до 20 мільйонів доларів викупу за моряків.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова минулого тижня перебувала у Кенії, де провела зустрічі з посадовцями цієї країни щодо звільнення екіпажу «Фаїни».

Вчора керівництво одеської компанії, якій належить судно, заявило, що переговори про звільнення з піратського полону в Сомалі судна «Фаїна» поставлені під загрозу. За їхніми словами, йдеться про зусилля українського омбудсмена, яка була в сусідній з Сомалі Кенії і йшла на «неузгоджені спроби почати свої власні переговори з піратами».

Карпачова такі звинувачення відкинула.


XS
SM
MD
LG