Доступність посилання

ТОП новини

«Де є Львів?»


Львів – Мистецьку виставку під назвою «Львів виходить у світ» упродовж року готували в Берліні. З успіхом її подивились у Європі. А тепер німецькі митці привезли цю виставку, яка розповідає про довоєнний Львів до 1939 року, для львів’ян. Вперше завдяки сучасним мультимедійним технологіям можна побачити місто, яке називали своїм поляки, українці, євреї, вірмени, австрійці. До 1939 року Львів був знаний в Європі і на мистецьке життя міста звертали увагу європейці.

Львів польський, єврейський, український… Натиснувши копку на одному з 12 кубів у виставкому залі, що в Центрі міської історії Центрально-Східної Європи, на екрані можна побачити довоєнний Львів. А ще почути музику того часу і навіть польське радіо «Lwow». Це погляд європейських митців і науковців на минуле міста.

Численні фотографії, графіку, аудіоматеріали протягом року берлінські та львівські художники, письменники, історики збирали по помешканнях львів’ян та архівах. Виставку, але під назвою «Де є Львів?» створив Берлінський центр юдаїки, а експонували її в історичних приміщеннях колишньої синагоги в Берліні. Вона складається із 12-ти сюжетів: про вокзал, кнайпи і кав’ярні, конфесії, синагоги, медицину, львівський університет, театри, книжковий базар, групу «Артес» (створену у 1929 році молодими митцями у Львові), друкарні, польське радіо (вперше вийшло в ефір у 1930 році, кабаре «Весела львівська хвиля» було популярне в усій Польщі), каплиця Боїмів (збудована в 17 столітті).

Усі ці 12 сюжетів складають історію етнічних спільнот, які мешкали у Львові, місті, яке було зруйноване Другою світовою війною. Однак долі людей, культура тісно переплелись.

Директор Центру міської історії Центрально-Східної Європи Гаральд Біндер зазначає: «Ця виставка — це крок щодо популяризації Львова, міста, яке цікавить нині німецьких, польських, австрійських науковців. Вона творилася важкою працею великої групи людей, за допомогою найсучасніших технологій і є дороговартісною. Нам важлива думка львів’ян про цю виставку. Це перша виставка про Львів, яку робили за межами Львова».

До 1939 року про Львів добре знали в Європі


Довоєнного Львова уже немає, але залишилася його історія. Наукові та літературні праці нагадують про ті імпульси, які Львів надсилав усій Європі і до них дослухалися.

На жаль, нині, як зауважили німецькі автори виставки, чимало європейців навіть не знають, де є Львів. Тому таку назву виставка й отримала в Німеччині, щоб привернути увагу людей до міста. Але в Україні виставку назвали «Львів виходить у світ», бо цього нині найбільше й прагнуть не лише львів’яни, але й ті, хто закоханий у це місто.

(Львів – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG