Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові вибори – відкладено, а не скасовано


Київ – Президент не дав однозначної відповіді на заклик БЮТ сприяти створенню нової коаліції. Відтак проведення дострокових парламентських виборів залишається під запитанням. Коли саме вони мають відбутися і чи відбудуться взагалі, досі не зрозуміло.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко наполягає на утворенні коаліції у складі фракцій БЮТ, НУНС та Блоку Литвина. Наприкінці минулого тижня під час прямого ефіру на телеканалі «Інтер» лідер фракції БЮТ Іван Кириленко прямо закликав Президента «благословити нову коаліцію». Невдовзі Юлія Тимошенко підтвердила, що заради створення коаліції вона готова піти на будь-які розумні поступки.

Однак Віктор Ющенко відповів, що попередня коаліція розвалилася через брак довіри. Згодом цю його відповідь поширила прес-служба Глави держави.

Між тим, парламент невдовзі має розпочати розгляд проекту державного бюджету на наступний рік. І проблема фінансування дострокових виборів може постати знову.

Дострокові вибори відбудуться на початку 2009 року?

Експерти наголошують, що Президент не скасував, а лише зупинив дію свого указу про розпуск парламенту і проведення нових дочасних виборів до Верховної Ради.

«Ситуація може скластися таким чином, що на початку наступного 2009 року може виникнути консенсус щодо того, що вибори треба провести, – каже політолог Кость Бондаренко. – Враховуючи цілий ряд моментів, думаю, що їх слід очікувати десь на початку березня».

Експерт також спростував чутки, що представники великого капіталу через спричинені фінансовою кризою проблеми не мають бажання фінансувати передвиборні змагання.

«Жоден із наших олігархів не зазнав ще збитків, – каже Кость Бондаренко. – Інша річ, що вони перестали отримувати гіперприбутки. Але вибори – це можливість вкласти гроші, щоб потім можна було долучитися до бюджетних коштів. У результаті, вони виграють більше, ніж витрачають».

У кулуарах парламентарі звертають увагу на те, що Глава держави не відмовився від ідеї дострокових парламентських виборів. «На мій погляд, Ющенко не відмовився від ідеї, – каже депутат від фракції Комуністичної партії Олександр Голуб, – тому що це елемент його передвиборної стратегії. Що стосується реального її втілення в життя, то зрозуміло, що неможливо провести ці вибори до нового року. Бо зірваний весь графік підготовки. Але не виключено, що після нового року, у лютому, а може, на початку березня ідею буде втілено в життя».

Політики і політологи здебільшого сходяться на думці, що наступного року політичне протистояння загостриться, тож напередодні президентських виборів ще одні дострокові вибори до парламенту більш ніж імовірні.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG