Доступність посилання

ТОП новини

«Телевізійна баталія» між Києвом і Москвою може призвести до розколу України? (світова преса)


Прага – Чимало впливових у світі видань інформують про розпорядження українським операторам кабельного телебачення припинити транслювання чотирьох російських телеканалів. Ця вказівка надійшла від Національної ради з телебачення і радіомовлення України, котра мотивує це рішення, як вказують деякі газети, недотриманням авторських прав з боку деяких російських телеканалів. Спостерігачі вважають, що такі кроки України можуть мати досить радикальні наслідки. У пресі також тривають дискусії щодо масштабів і характеру Голодомору в Україні 1932-33 років.

Відоме американське аналітичне видання «Стратфор» вважає заборону Києвом транслювати деякі російські канали досить небезпечним явищем, яке у ситуації гострого протистояння між Україною і Росією може сприяти розколу держави на дві частини. «Стратфор» нагадує, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вже давно ставила питання про заборону російськомовних (деяких і російських) телеканалів і Президент України Віктор Ющенко нещодавно різко посилив наступ на російські ЗМІ, вказуючи на те, що вони є фактом «втручання інших держав в інформаційний простір України». Американське видання наводить висловлювання Президента Ющенка про те, що деякі зарубіжні телеканали стали проявами «психологічної компанії, що направлена на дезінформацію суспільства з приводу мовних і релігійних проблем, національної і територіальної єдності держави та євроатлантичних прагнень України». «Стратфор» вказує на розуміння Ющенком того, що заборона цих каналів може сприяти зростанню його іміджу та посиленню позицій його прозахідних союзників в Україні. Але, разом з тим, це аналітичне видання не виключає можливої «оберненої реакції, як в Україні, так і в Росії, котра може загрожувати розколом держави, котра й так розділена між двома різними зовнішньополітичними орієнтаціями населення, одні – на Захід, інші – на Росію».

«Стратфор» інформує, як російські телеканали в перебігу російсько-грузинської війни регулярно нападали на Ющенка, заявляючи про збройну допомогу Києва владі Міхеїла Саакашвілі. Американські аналітики звертають увагу на те, що боротьба довкола діяльності ЗМІ в Україні закипає в час нових виборів, і парламентських, і президентських, тому намагання нинішньої влади у Києві є цілком конкретними – збільшити через засоби інформації свій вплив на виборців. Разом з тим «Стратфор» знову й знову не забуває попереджати, що Росія сьогодні має особливе налаштування щодо України і чимало важелів тиску на Київ – «енергетичне постачання, політичні партії проросійського спрямування, фінансові й економічні активи, військова присутність, діяльність різноманітних агентів-інформаторів і контроль над деякими з українських олігархів».

До цього ж, вказує «Стратфор», російські речники типу міністра закордонних справ Сергія Лаврова відкрито погрожують нинішній українській владі «вжити адекватних заходів для повернення російськомовних засобів інформації в український інформаційний простір, і Кремль готовий до такої битви». Американське аналітичне видання не виключає, що такі кроки з боку Росії можуть мати ширше застосування, включно з «підбурюванням російськомовного населення до розколу України на дві держави, щоб полегшити таким чином остаточне виведення зі сфери впливу Заходу цієї буферної країни».

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» вважає, що заборона на трансляцію кількох російських телеканалів в Україні є «обґрунтованою вимогою щодо дотримання авторських прав». Разом з тим, газета наводить факти різких протестів проти цього кроку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з боку Партії регіонів і деяких обласних адміністрацій, які «наказують операторам кабельних мереж не виконувати розпорядження з Києва».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG