Доступність посилання

ТОП новини

Голова місії спостерігачів ЄС пояснює роль місії в Грузії


Гансйорґ Габер
Гансйорґ Габер

Прага – Минув місяць від початку роботи спостерігачів Європейського Союзу в Грузії. Вони контролюють, як Москва і Тбілісі виконують мирні угоди після серпневого збройного конфлікту на Кавказі. Про роботу місії ЄС Радіо Свобода розповів її голова, німецький дипломат Гансйорґ Габер.

– Ви кілька разів заявляли, що Ваша місія стосується всієї території Грузії, включно з сепаратистськими регіонами Південної Осетії та Абхазії. Натомість Росія, так само як і фактична влада в Цхінвалі та Сухумі, наполягають на тому, що якщо ЄС не визнає цих республік, то європейським спостерігачам там немає чого робити. З огляду на це, які підстави Ви маєте стверджувати, що одного дня європейські спостерігачі будуть працювати в Абхазії та Південній Осетії?

– Перш за все, наша заява про те, що мандат місії стосується всієї території Грузії, є важливим правовим моментом, який підтверджує грузинську позицію. На мою думку, це важливе саме по собі. Крім цього, важливо співпрацювати на місцях, тому що ми чуємо нарікання з обох боків про проблеми з безпекою вздовж адміністративного кордону. З нашого боку, ми не можемо цього підтвердити. Проте ми розслідуємо кожну заяву з обох сторін. Ми їдемо і розслідуємо звинувачення неупереджено і за найвищими стандартами. Тому гадаю, що обидві сторони, включно з де-факто владою Південної Осетії та Абхазії, зацікавлені у тому, щоб запросити нас і дозволити провести інспекцію.

– Раніше Ви заявляли, що Росія не виконує повністю вересневих угод про повернення військ на довоєнні позиції. Чи це робить Грузія?

– Повернення грузинських сил на місця звичної дислокації, на нашу думку, допоможе покласти край ворожнечі. Грузія – суверенна держава і її збройні сили не можуть весь час бути в казармах. Вони мають проводити навчання тощо. Але, звісно, що війська не можна розгортати безпосередньо вздовж адміністративних кордонів, тому що це може спричинити конфлікт. І про це ми говоримо з грузинською стороною.

– Керівник зовнішньополітичного відомства Росії Сергій Лавров заявляв про те, що інформує Вас щодня про те, як Грузія порушує мирні угоди. Чи Ви справді регулярно отримуєте такі дані від росіян?


– Ми не одержуємо інформації щодня. Ми отримали дані одного разу, їх перевірили і з’ясували, що більшість з них не підтвердилася. В інших випадках ми не могли повністю підтвердити правдивість російських свідчень. Але ми вітаємо будь-яку інформацію російської сторони і готові її перевірити.

– Деякі грузинські неурядові організації закликають розширити повноваження європейських спостерігачів. Йдеться про те, щоб місія могла не лише контролювати, але й здійснювати правоохоронні функції. Чи ваш нинішній мандат достатній?

– Я гадаю, що так. Не думаю, що ми повинні бути озброєні. На місцях уже є грузинська поліція та сили спеціального призначення. Ми не хочемо мати дві окремі збройні сили. Ми відстежуємо їхні дії.

– Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер нещодавно закликав створити міжнародну слідчу групу в справі російсько-грузинського конфлікту. Яка її мета?


– Мета розслідування – з’ясувати причини війни, яка розгорілася 7 серпня, і проаналізувати події, які їй передували. Це не належить до нашого мандату і я гадаю, що ми зможемо виконувати наше завдання і без цього питання. Наше головне завдання – запобігти нововму конфлікту.

(Прага – Київ)


  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG