Доступність посилання

ТОП новини

Адмірал Майкл Муллен: НАТО не допустить повторення грузинського конфлікту


Адмірал Майкл Муллен
Адмірал Майкл Муллен

Рига – Вчорашній візит до Латвії командира збройних сил США, адмірала Майкла Муллена збігся з проведенням на території країн Балтії навчань повітряних сил НАТО з патрулювання балтійського повітряного простору за участю 12 літаків альянсу. Сьогодні ж до Риги прибув корабель військово-морського флоту Сполучених Штатів USS Doyle. Місцеві аналітики вважають, що з огляду на нещодавній грузинсько-російських конфлікт, ці факти свідчать про здійснення структурами НАТО конкретних заходів зі зміцнення безпеки Балтійського регіону.

Після вступу у 2004 році Латвії, Литви та Естонії до НАТО питання про ухвалення конкретного спільного плану оборони цих країн не стояло на порядку денному альянсу. Однак після останніх подій у Грузії в країнах Балтії дедалі голосніше почали лунати заяви щодо необхідності створення колективного плану оборони, який би гарантував, у разі потреби, захист від зовнішнього агресора.

На порядку денному – оперативний план захисту країн Балтії?

Представники НАТО не раз наголошували, що союзники мають взаємні зобов’язання з колективної оборони відповідно до п’ятої статті Вашингтонської угоди. На цій тезі наголошують окремі країни-члени НАТО, особливо Франція та Німеччина. Натомість, США та Велика Британія вважають можливим обговорити питання щодо створення конкретного оперативного плану захисту країн Балтії. Напередодні жовтневої зустрічі міністрів оборони країн НАТО у Будапешті Верховний головнокомандувач НАТО генерал Джон Креддок запросив політичні повноваження стосовно підготовки відповідного плану. Однак Будапештська зустріч не з’ясувала перспектив створення плану оборони Латвії, Литви та Естонії.

У перебігу візиту до Латвії командир збройних сил США, адмірал Майкл Муллен наголосив, що Північноатлантичний альянс готовий надати країнам Балтії будь-яку підтримку, однак уникнув відповіді щодо конкретного плану оборони країн Балтії. «Одна з причин мого перебування тут, – каже він, – це дати чіткий сигнал, що приводу для турбот немає. Це питання зараз є актуальним для НАТО, і зрозуміло, що нам слід залишатися об’єднаними. Зрозуміло, що НАТО не допустить повторення конфлікту, від якого нещодавно постраждала Грузія. Хочу наголосити, що Латвія була і залишається значним союзником НАТО, і в рамках цієї співпраці нам слід взяти до уваги усі виклики, що виникають».

Латвійські аналітики вважають, що візит американського військовослужбовця високого рангу символізує конкретну роботу, яку проводить НАТО у зміцненні безпеки Балтійського регіону.

На думку політичного оглядача Айварса Озоліньша, навчання альянсу з патрулювання повітряного простору Балтії є недвозначною відповіддю на останні дії Росії, пов’язані з низкою військових навчань біля кордонів країн-сусідів.

Учора в Литві відбулися військові повітряні навчання, в яких взяли участь військовослужбовці з Чехії, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі та Сполучених Штатів.

Упродовж шести годин 12 літаків патрулювали небо Балтії. Мета навчань – відпрацювати застосування методів єдиної оборони повітряного простору НАТО, підвищити рівень підготовки систем контролю за небом Литви, Латвії та Естонії.

А до Риги сьогодні прибув ракетний фрегат США, названий на честь американського віце-адмірала Джеймса Генрі Дойла. Відвідати американський фрегат може кожен охочий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG