Доступність посилання

ТОП новини

Як президент Польщі Качинський братиме участь у черговому саміті ЄС?


Президент Польщі Лех Качинський
Президент Польщі Лех Качинський

Варшава – У Польщі триває політичне протистояння між президентом Лехом Качинським та прем’єр-міністром Дональдом Туском. Ще не затихли пристрасті навколо саміту ЄС, що проходив минулого місяця в Брюсселі, а вже розпалюється новий скандал, під час якого головні особи країни намагаються вирішити стару проблему: хто в домі господар?

Під час чергового саміту країн Євросоюзу не буде «бою за крісло» між польськими лідерами у залі нарад. Оскільки президент Качинський знову захотів бути учасником саміту, а для участі в ньому кожній країні виділено лише одне місце, прем’єр Дональд Туск, навчений гірким досвідом минулого, вирішив поступитись президентові і цього разу залишитись у Варшаві.
Ще до початку нарад президент Лех Качинський та президент Литви Вальдас Адамкус підписали політичну заяву з вимогою виведення російських військ із території Грузії. Президенти від імені своїх країн закликають Євросоюз припинити переговори з Росією про партнерство та співпрацю.
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський про заяву президентів довідався у понеділок у Франції, під час зустрічі міністрів країн ЄС – і не від президента Качинського, а від його литовського колеги.
Міністр Сікорський не приховував здивування з цього приводу: «Проголошення неузгоджених заяв нам не допомагає, а лише заважає. Я ще раз закликаю президента узгоджувати з урядом свою позицію. На жаль, в цьому випадку цього не було».
Радослав Сікорський вважає, що те, що Лех Качинський, не повідомивши уряд, підписав згадану політичну заяву, порушує основний закон, оскільки в польській конституції записано, що президент, як глава держави, проводить закордонну політику за участі міністра закордонних справ та уряду.
Ідея «швидкого» запровадження євро також викликає суперечку
Наступної п’ятниці під час саміту ЄС у Брюсселі президент Польщі Лех Качинський має представити позицію країни щодо шляхів подолання глобальної фінансової кризи. Постанову у цій справі ухвалює Кабінет міністрів – уряд проголосував у вівторок цю постанову після того, як міністр фінансів Яцек Ростовський завершив консультації з керівниками країн Вишеградської групи та Балтії.
Про головні тези постанови, що їх на форумі ЄС має проголосити Польща, повідомив прем’єр Дональд Туск: «По-перше, ідеться про запровадження у країні швидкими темпами валютної одиниці євро. По-друге, слід якомога швидше ратифікувати Лісабонський договір».
Фахівці вказують на те, що Лех Качинський критично ставиться до запропонованих урядом пропозицій. Президент скептично оцінює урядову «дорожню карту» запровадження в Польщі у 2012 році валюти євро. Він і досі відмовляється ставити свій підпис під Лісабонською угодою.
Як врешті-решт поводитиме себе Лех Качинський під час саміту ЄС? Чи представить він у Брюсселі невигідну для себе ухвалу уряду?
Керівник президентської канцелярії Пьотр Ковнацький зазначає: «З одного боку, Конституція не дає президентові повноважень бути речником уряду. З іншого, президент не хоче ставати на позиції опонента уряду».
Польські оглядачі зауважують, що політичні сварки польських лідерів знову вийдуть на поверхню на форумі Європейського Союзу. Згідно з результатами опитування громадської думки, що його проведено після останнього саміту ЄС, близько 70 відсотків поляків не схвалюють поведінку керівників своєї країни.
(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG