Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в Грузії протестує і вимагає дострокових виборів


Грузія -- мітинг прихильників опозиції біля будівлі парламенту Грузії, Тбілісі, 7 листопада 2008 р.
Грузія -- мітинг прихильників опозиції біля будівлі парламенту Грузії, Тбілісі, 7 листопада 2008 р.

Прага – Сьогоднішня демонстрація опозиції в Тбілісі до річниці розгону президентом Саакашвілі протестів у листопаді 2007 року характерна тим, що її дозволила влада і не всі опозиційні партії вивели своїх людей на вулицю, хоча більшість опозиціонерів виступають за дострокові парламентські, а по можливості і президентські вибори навесні 2009 року. Незважаючи на нинішню активність опозиції і те, що демонстранти несли гасла «стоп Росія» і «стоп Міша», все ж у порівнянні з минулим роком, коли на акції протесту вийшли кілька десятків тисяч осіб, сьогодні перед парламентом Грузії західні спостерігачі нараховували не більше 5 тисяч демонстрантів.

Лідер опозиціонної Лейбористської партії Грузії Шалва Нателашвілі
Найбільш активними організаторами нинішньої демонстрації були лідери лейбористів і консерваторів – Шалва Нателашвілі та Каха Кукава, а також лідер об’єднаної опозиції Леван Ґачечіладзе.

Вже на початку мітингу Шалва Нателашвілі закликав президента Грузії Міхеїла Саакашвілі піти у відставку і пообіцяв, що мирні і безкомпромісні акції опозиції будуть тривати доти, доки президент не залишить свою посаду.

Леван Гачечіладзе
Колишній кандидат на посаду глави держави на січневих виборах президента Грузії Леван Гачечіладзе заявив на мітингу: «Ми вимагаємо вільних виборів навесні 2009 року, але з вільними засобами інформації, справедливим судочинством і таким же дієвим і справедливим законом про вибори. Сьогодні ми починаємо нову кампанію, відкриті протести проти Саакашвілі».

Гачечіладзе також звинуватив Міхеїла Саакашвілі від імені опозиції у «втраті ролі Грузії на Кавказі» і закликав його «добровільно піти у відставку».

Лідер Консервативної партії Грузії Каха Кукава
А лідер Консервативної партії Каха Кукава, виступаючи на мітингу, пообіцяв, що акції протесту транслюватимуть у прямому ефірі Громадського мовлення.

Демонстранти також висунули вимоги звільнення політв’язнів, гарантій свободи
слова і повернення родині покійного.

Бурджанадзе також за дострокові вибори

Ніно Бурджанадзе
Хоча не всі опозиційні партії взяли участь у сьогоднішній демонстрації, все ж більшість опозиції вимагає дострокових виборів навесні наступного року. Про це ж заявила і колишній спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе, яка має намір очолити нову партію – «Демократичний рух – Єдина Грузія». Чимало опозиційних сил заявляє про готовність приєднатися до партії Бурджанадзе.

Хоча останні опитування в Грузії показують, що до 40 відсотків громадян вважають, що нині, коли країна ще не оговталась після війни з Росією, не час для протестів, щоб не дестабілізувати й без того непросту ситуацію в Грузії.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG