Доступність посилання

ТОП новини

СБУ продовжує називати депутатів, причетних до корупції


Служба безпеки виявила низку фактів корупції, до яких причетні деякі народні депутати.

Як повідомив сьогодні на позачерговому засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань протидії корупції заступник голови СБУ Тиберій Дурдинець, відомство задокументувало та припинило протиправну діяльність організованого злочинного угрупування, відомого в середовищі контрабандистів під назвою «Берега».

«Як тільки ми порушили кримінальну справу, до нас надійшло звернення від народного депутата України Олега Радковського (БЮТ), у якому він зазначає, що є «почесним президентом холдингової компанії «Берег-Груп», та звинувачує нас у тому, що ми виконуємо замовлення конкурентів та наші заходи носять замовний характер», – заявив представник СБУ.

За його словами, аналогічні звернення цей народний депутат надіслав до Генпрокуратури, яка не виявила порушень в діях співробітників СБУ. Натомість на сьогодні порушені та розслідувані три кримінальні справи за фактами контрабанди цієї групи.

Крім того, заступник голови СБУ повідомив про корупційні дії депутата Дмитра Святаша (Партія регіонів), який з метою «запобігання законним діям правоохоронців з документування можливої протиправної діяльності підконтрольних йому комерційних структур» звернувся до СБУ з переліком 14 нежитлових приміщень на території Харківської області, що нібито використовуються ним для здійснення депутатських повноважень.

«Незрозуміло, яким чином для здійснення депутатських повноважень народному обранцю необхідні його службові приміщення площею понад кілька десятків тисяч квадратних метрів тільки в одній Харківській області. У нас є дані, які перебувають у перевірці, які свідчать, що окремі з них використовуються у протиправній діяльності», – сказав Дурдинець.

Також він навів звернення народного депутата Михайла Волинця (БЮТ) з приводу перевірки можливого незаконного використання понад 80 мільйонів гривень бюджетних коштів на Петровському заводі вугільного машинобудування, виділених для гарантування безпеки шахтарів.

Водночас, перевіряючи факти порушення закону головою Держспоживстандарту при призначенні на керівні посади в обласних управліннях у справах захисту прав споживачів, СБУ отримала звернення від народного депутата Юрія Кармазіна (НУНС), який звинувачує Службу безпеки у політичних переслідуваннях та вимагає припинити перевірку.

Як зазначив Дурдинець, «на даний час у перевірці перебувають матеріали щодо фактів хабарництва під час видачі сертифікатів відповідності вимогам Держстандарту України, які видаються з порушенням встановленого порядку на транспортні засоби іноземного походження при їх ввезенні в Україну для постійного користування».

Верховна Рада вирішила завтра вислухати звіт генерального прокурора Олександра Медведька про розслідування кримінальних справ, в яких фігурують народні депутати.

Минулого тижня виконувач обов’язків голови Служби безпеки Валентин Наливайченко заявив, що відомство має інформацію про корупційну діяльність двох депутатів від фракції БЮТ: Гарегіна Арутюнава та Івана Сидельникова, а також депутата фракції НУНС Геннадія Москаля.

Парламентарі у відповідь звинуватили Наливайченка у виконанні політичного замовлення.
XS
SM
MD
LG