Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Україні відкладені до врегулювання економічної ситуації (європейська преса)


Прага – Європейська преса попереджає про можливий розвиток кризового стану в українській економіці, і чимало експертів не виключають, що Україна може потерпіти від цієї кризи чи не найбільше серед східноєвропейських держав. Деякі впливові європейські видання називають справу Івана Дем’янюка можливим «останнім епізодом історичної відплати» за злочини Другої світової війни.

Європейське видання «Волл Стріт Джорнал» не виключає, що чи не найбільше у Східній Європі може потерпіти від кризи Україна, «враховуючи її вразливість за всіма наявними критеріями». Експерти наголошують, що Україна «накопичила великий дефіцит за поточними рахунками, які аж до середини року більш ніж комфортно фінансувалися західноєвропейськими банками і російськими промисловими групами». «Волл Стріт Джорнал» вказує, що Україна зіткнулася з виключно «суворим шоком умов торгівлі», коли вона одна з небагатьох країн у світі стоїть перед неухильним підвищенням ціни на російський газ, і це у той час, коли ціна на основний експортний товар України – сталь почала різко падати. Це видання висловлює сумніви у достатності кредиту МВФ у 16 мільярдів доларів для порятунку банківського сектору і гальмування скорочення ВВП в Україні. «Волл Стріт Джорнал» вважає українську кризу в умовах вразливої і примхливої політики в Україні справжнім випробуванням для рішучості МВФ дотримуватися тут букви програмування кредиту.

Лондонська «Файненшел Таймз» пише про «обвал виробництва» в низці українських галузей економіки та ймовірну «тверду посадку» України у цій кризі. Газета інформує, з посиланням на чільника Секретаріату Президента України, що «плани проведення дострокових парламентських виборів цього року відклали до врегулювання економічної ситуації».

Справа 88-річного українця Івана Дем’янюка знову в суді, пише у вівторок лондонська «Таймз». Газета інформує, що Німеччина готова після шести десятиріч, що минули від закінчення Другої світової війни, «провести, можливо, останній процес у справі нацистських воєнних злочинів». Газета нагадує, що 30 років тому Дем’янюка судили в Ізраїлі, де «п’ять свідків упізнали в ньому відомого своїм садизмом жорстокого охоронця нацистських таборів на прізвисько Іван Грозний». Щоправда, пише далі «Таймз», пізніше з’явилися свідчення, які поставили це під сумнів, і в 1993 році ізраїльський Верховний суд скасував вирок суду. Присоромлений Ізраїль дозволив Іванові Дем’янюку повернутися до США, але при цьому наголосив, що «його звільнення не означає його виправдання». «Тепер же обвинувачення намагається довести, що Дем’янюк служив у Собіборі, в окупованій нацистами Польщі, з березня до вересня 1943 року. У цьому таборі смерті було знищено до 200 тисяч осіб. Дем’янюк свою вину заперечує і наполягає, що він служив у Червоній армії, а в 1942 році потрапив до німецького полону», інформує «Таймз». Газета резюмує: «Якщо процес у справі Дем’янюка все ж відбудеться, то він стане важливим рубежем для Німеччини, останнім епізодом історичної помсти в залі суду».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG