Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів знову усуватиме Яценюка


Київ – Сьогодні фракція Партії регіонів обіцяє ініціювати питання про усунення голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка від ведення пленарних засідань. А вчора так і не вдалося звільнити його з посади спікера парламенту.

Ініціатори усунення Арсенія Яценюка з посади Голови Верховної Ради України стверджують, що просто хочуть задовольнити його заяву про відставку. Представник Партії регіонів, голова парламентського Комітету з питань регламенту і депутатської етики Олександр Єфремов заявив: «Людина сама написала заяву з проханням звільнити його з посади. Подав її з патетичним відчуттям, що він є честь і совість нації. А коли парламент почав розглядати цю заяву, виявилося що все навпаки».

Нашоукраїнець Іван Плющ, який підтримав внесення до порядку денного постанови про відставку спікера, стверджує, що також хотів допомогти Арсенію Яценюку задовольнити його заяву: «Арсеній Петрович повинен, як молодий здібний політик пам’ятати, що за кожне слово треба нести відповідальність. І от коли він написав заяву, то він повинен сьогодні був перший проголосувати, Арсеній Петрович не проголосував. А я проголосував, тому що я так зрозумів, що Арсеній Петрович ще не визначився. То ми дали можливість йому, щоб він визначився».

Половина лічильної комісії визнала голосування таким, що не відбулося

А самі депутати довго визначалися, як їм голосувати: бюлетенями чи картками для голосувань. Карток за відставку спікера вистачало, а от фізично не всі прихильники відставки Голови Верховної Ради були присутні в залі під куполом.

Після того, як депутати від БЮТ заблокували трибуну, заступник голови лічильної комісії «нунсівець» Володимир В’язівський оголосив початок голосування бюлетенями: «Всі рішення лічильної комісії ухвалювалися одноголосно, десятьма голосами. Рішенням комісії затверджений бюлетень для таємного голосування. Синього кольору формату половини листа А-4, з визначенням питання для голосування. А саме: «Бюлетень для таємного голосування про відкликання Голови Верховної Ради Яценюка Арсенія Петровича».

Щоправда, представники Партії регіонів вважають це рішення лічильної комісії незаконним. Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович зазначив: «Без оголошення на трибуну вийшов шановний народний депутат, без будь-яких повноважень, і зробив оголошення про засідання лічильної комісії, яка має в своєму складі 20 народних депутатів. Жодним чином 10 народних депутатів не можуть ухвалювати рішення від імені всієї лічильної комісії, за наявності в залі живого голови цієї лічильної комісії».

Як би там не було, але лічильна комісія визнала голосування за відставку Арсенія Яценюка таким, що не відбулося.

Сьогодні Партія регіонів ініціюватиме усунення спікера парламенту від ведення засідань «у зв’язку з порушенням законодавства». Відповідний проект уже зареєстрував Олександр Єфремов. А на зауваження, що парламентська трибуна заблокована, він запевнив, що її можна розблокувати.

(Київ–Прага)
XS
SM
MD
LG