Доступність посилання

ТОП новини

Спікер спробував реанімувати парламент


Засідання Погоджувальної ради керівників депутатських фракцій і груп, Київ, 10 листопада 2008 р.
Засідання Погоджувальної ради керівників депутатських фракцій і груп, Київ, 10 листопада 2008 р.

Київ – Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк закликав політичні сили утворити тимчасову коаліцію для подальшої роботи парламенту з метою вирішення нагальних економічних та політичних питань. Натомість парламентарі вимагають перегляду вже проголосованого антикризового закону.

Сьогодні на засіданні погоджувальної ради спікер Арсеній Яценюк виступив з ініціативою підписання між Президентом, Кабміном та фракціями парламенту угоди про тимчасову взаємодію. Метою такого об’єднання мало б стати подолання наслідків політичної кризи та вихід з політичного глухого кута.
«Я не бачу іншого виходу, – каже Арсеній Яценюк. – З огляду на це єдиний вихід – об’єднатися разом, прийняти спільну відповідальність із усіма фракціями парламенту, Президентом, Кабінетом Міністрів, і до того часу, поки не вирішимо політичну кризу в цілому, діяти у порядку тимчасової взаємодії».
Серед іншого, парламентський голова звернувся до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з пропозицією сформувати другий антикризовий пакет документів.
Спікера «не зрозуміли»
Проте, крім фракції БЮТ, інші політичні сили не пристали на заклик Яценюка. Зокрема, речник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначив, що це лише «спроба відволікти увагу» від головної проблеми – від того, що у Верховній Раді відсутня коаліція.
Фракція Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» утрималася від коментарю щодо ініціативи спікера. За словами лідера фракції В’ячеслава Кириленка, спочатку варто ознайомитися з текстом документу, «який передбачає велике порозуміння».
Відтак спікер змушений був визнати, що домовитися щодо продовження роботи парламенту не вдалося. Консультації заново розпочнуться завтра зранку.
Криза триватиме до президентських виборів
Політолог Сергій Таран переконаний, що цей парламент вже не вдасться реанімувати, бо він став заручником майбутніх президентських виборів.
«Нічого не зміниться, навіть, як це не парадоксально, якщо відбудуться дострокові вибори. Все одно, поки не відбудуться президентські вибори, коаліції новій буде важко утворитися. Тому що така коаліція передбачатиме висунення єдиного кандидата на майбутніх президентських виборах. А це, принаймні в цьому трикутнику трьох політичних сил, майже неможливо. Тому незалежно від того, що зараз відбувається в країні, парламент не зможе працювати продуктивно», – вважає політолог.
Тим часом політичні сили наполягають на розгляді доволі конфліктних питань. Зокрема, фракції Партії регіонів та Блоку Литвина вимагають переголосувати прийнятий і вже підписаний Президентом антикризовий закон. Бо, мовляв, голосували депутати за один документ, а Президент підписав інший, де з’явився пункт про мінімальну зарплату.
Натомість БЮТ вимагає розгляду питання про відставку голови Фонду державного майна Валентини Семенюк-Самсоненко. Раніше цього питання не вдалося вирішити, навіть коли коаліція БЮТ і НУНС намагалася демонструвати єдність.
Усе це ставить під сумнів і без того примарні перспективи на продуктивну працю депутатів.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG