Доступність посилання

ТОП новини

Президент Судану оголосив припинення вогню у Дарфурі


Омар Хасан Ахмед аль-Башир також закликав сьогодні до роззброєння сил у провінціях цього західного регіону його країни, де триває збройне протистояння кількох воєнізованих угруповань за участі армії.

«Я оголошую негайне безумовне припинення вогню між збройними силами та збройними угрупованнями та введення ефективного механізму моніторингу», – мовиться у зверненні президента Судану.

Ця заява була зроблена по закінченні слухань заключних рекомендацій так званої громадянської ініциативи, що була підтримана урядом Судану та яку бойкотували повстанці у Дарфурі, що вже п’ять років ведуть бойові дії.

У Дарфурі від 2003 року триває збройний конфлікт між ополченням «джанджавід» народу кочових арабів і кількома повстанськими угрупованнями, що виступають на захист інших етнічних груп.

Від конфлікту найбільше потерпає мирне землеробське населення, що не належить до кочових арабів.

Влада Судану заявляє, що не підтримує «джанджавідів». Але, за повідомленнями, уряд країни надає цим ополченцям грошову й іншу підтримку й іноді бере з ними спільну участь у бойових операціях.

За оцінками, унаслідок конфлікту в Дарфурі та голоду та хвороб, які супроводжують його, загинуло близько 300 чи й 400 тисяч осіб, близько 2 з половиною мільйонів стали втікачами.

Нещодавно прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено-Окампо звинуватив президента Судану в організації геноциду, злочинах проти людяності й воєнних злочинах, скоєних у Дарфурі.
XS
SM
MD
LG