Доступність посилання

ТОП новини

Харківські державтоінспектори роздають водіям листівки з інформацією про нові штрафи


З 16 листопада: перевищення швидкості - до 170 гривень, проїзд на заборонний сигнал світлофора – до 200, керування автомобілем у нетверезому стані - від 1300 до 2500 гривень
З 16 листопада: перевищення швидкості - до 170 гривень, проїзд на заборонний сигнал світлофора – до 200, керування автомобілем у нетверезому стані - від 1300 до 2500 гривень

Харків – У ДАІ хочуть, щоб автомобілісти чітко усвідомлювали, що їх чекає з 16 листопада, коли новий закон про безпеку дорожнього руху набере чинності.

Уже з цієї неділі штрафи за порушення правил дорожнього руху зростуть майже вдесятеро. З 16 листопада набере чинності закон, який наприкінці вересня ухвалила Верховна Рада.
Збільшенням грошових стягнень депутати вирішили боротися з аварійністю на дорогах. Відтак середній штраф становитиме не 17 гривень, як сьогодні, а 85.
Перевищення швидкості коштуватиме водієві до 170 гривень, а проїзд на заборонний сигнал світлофора – до 200. За керування автомобілем у нетверезому стані доведеться сплатити від 1300 до 2500 гривень.
За систематичне вживання алкоголю за кермом світить позбавлення водійських прав на десять років. Крім того, відповідати водієві доведеться і за вживання лікарських препаратів, які знижують увагу та швидкість реакції.
Якщо забули пристебнути пасок безпеки – готуйте 85 гривень. До 350 доведеться викласти водієві маршрутки за висадження пасажирів не на зупинці і до 200 гривень, якщо кількість пасажирів в салоні перевищує кількість місць для сидіння.
Порушив правила – отримай листівку з новими штрафами
Щоб підготувати водіїв до новинок, управління ДАІ в Харківській області надрукувало листівки, в яких позначило, який штраф і за які саме порушення доведеться платити. Даїшники роздають їх автовласникам, яких із різних причин зупиняють на дорозі, розповіла провідний фахівець у зв’язках із громадськістю обласної державтоінспекції Наталія Захарова.
«Ми роздали не тільки інспекторам. Ми роздали у всі підрозділи МРЕО, де проводиться реєстрація транспортних засобів, видача водійських посвідчень, тобто де великий потік людей, які знімають та ставлять машини на облік. Ми там поклали листівки в інформаційних вікнах. Ми їх надрукували більше як десять тисяч для водіїв і окремо для автотранспортних підприємств. Але водієві треба, щоб зручно було, тому ми в форматі А4 зробили. Стаття, штраф – це ми все написали», – розповідає речниця харківської ДАІ.
Не порушувати правила на українських дорогах неможливо
Водії тим часом кажуть: про нові штрафи чули багато, підвищувати їх треба, але користі від них не бачать. На думку більшості автовласників, збільшення грошових стягнень призведе лише до зростання корупції. А не порушувати правила на українських дорогах, зі слів, водіїв, неможливо.
«Те, що корупція буде, це однозначно. А враховуючи стан наших доріг, переповнених доріг, адже машин дуже багато, то не порушувати неможливо. Нехай спочатку дороги відремонтують, щоб вони були гарні, і не доводилось об’їжджати ями, вистрибувати на зустрічну смугу, чи якось неправильно їхати на світлофор», – каже Радіо Свобода один із водіїв.
А інший додає: «У мене грошей небагато, так я правил і дотримуюсь. Я їжджу акуратно, намагаюсь, щоб нормально все було, щоб не створювати аварійних ситуацій. А в кого грошей багато, так вони як їздили, так і будуть їздити. Хоч більші, хоч менші штрафи – вони все одно будуть «лихачити».
Подібну інформаційну кампанію для водіїв також запровадили у Дніпропетровську. Тамтешнім водіям брошури з інформацією про нові штрафи почали роздавати ще минулого тижня.
(Харків – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG